Dostupni linkovi

Ukinuta presuda u slučaju "Ovčara"


Zoran GLAVONJIC, Enis ZEBIC

U saopštenju Vrhovnog suda navodi se da u slučaju Ovcara prvostepena presuda u osuđujućem i oslobađajućem delu sadrži bitne povrede odredaba krivičnog postupka, usled kojih Vrhovni sud nije mogao da ispita da li je činjenično stanje u žalbenoj presudi pravilno i potpuno utvrđeno. Sud je uvažio žalbe i tužioca i optuženih i njihovih branilaca i ukinuo presudu kojom je 14 optuženih proglašeno krivim, kao i oslobađajući deo presude kojom su dvojica optuženih oslobođeni optužbe za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika. Bruno Vekarić, portparol Tužilaštva Srbije za ratne zločine, rekao je za naš program da je Tužilaštvo neprijatno iznenađeno odlukom Vrhovnog suda:

“Mogu samo da izrazim stav da imamo prave ljude na optuženičkoj klupi i da su oni odgovorni za zločin na Ovčari. Učinićemo sve u procesno – pravnom smislu da to i dokažemo. Mislimo da imamo odgovorne za ubistvo više od 200 ljudi na Ovčari.”

Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo, koja u postupku zastupa porodice žrtava, rekla je da je nezadovoljna poništavanjem prvostepene presude:

“Ja mogu da kažem da je to bilo najprofesionalnije suđenje koje je ikada organizovano u Srbiji. Ni jedno obrazloženje ne može biti dovoljno jako, argumentovano i zasnovano na pravnim razlozima da se može reći da je to suđenje bilo toliko neprofesionalno da je jedini izlaz iz toga bio ukidanje presude.“

Sa druge strane, Milan Zaklan, advokat prvooptuženog Miroljuba Vujovića, rekao je da je za odbranu odluka Vrhovnog suda bila očekivana:

“Nakon izricanja prvostepene presude rekao sam da se to mora ukinuti jer su tu tolike bitne povrede postupka načinjene, da je nemoguće da naš sud to ne ukine. Nije utvrđeno činjenično stanje, nerazumljiva je presuda, povređeno je pravo na odbranu okrivljenih, nisu saslušani svi svedoci koji su morali biti saslušani. U tome je problem.”

Prvostepenom presudom na maksimalne zatvorske kazne od po 20 godina osuđena su osmorica optuženih, dok su ostali dobili od 15 do pet godina zatvora. Odlukom Vrhovnog suda pritvor za 13 optuženih produžen je do daljeg.

* * * * *

Prvi komentari u Hrvatskoj na odluku Vrhovnog suda Srbije o ukidanju prvostupanjske presude za ratne zločine na Ovčari su - čuđenje i zgražanje.

Odluka Vrhovnog suda Srbije korak je unazad, ocjenjuje za Radio slobodna Evropa ugledni zagrebački odvjetnik Čedo Prodanović, koji je na beogradskom suđenju bio promatrač hrvatske Vlade:

“Pa, moram priznati da me ova odluka Vrhovnog suda Srbije čudi jer ja sam bio kao promatrač na suđenju, i moj je dojam bio da je suđenje bilo vođeno lege artis. Naravno, ja ne znam kakva je presuda bila u formalnom smislu, kakvo je obrazloženje, zađto je ukinuta, ali moj dojam je – ponavljam – da je sudac taj postupak vodio jako u redu i čudi me da je presuda ukinuta.”

Što znači ova presuda Vrhovnog suda Srbije, pitali smo Prodanovića:

“Ukoliko je presuda rezultat određenih političkih kompromisa, onda je ona sigurno korak unazad!”

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak, kojeg je tog studenog 1991. godine samo čudo spasilo da i on ne završi u masovnoj grobnici na Ovčari u izjavi za naš radio šokiran je odlukom Vrhovnog suda Srbije o ukidanju presude za ratni zločin na Ovčari:

“Nije u redu niti je korektno, bez obzira koje je i čije je pravosuđe.”

Nezavisni zastzupnik u hrvatskom Saboru Ivo Banac rezignirano konstatira kako se iznova potvrđuje koliko su u pravu bili oni koji su krenuli u osnivanje Haškog tribunala, svjesni da prečesto nacionalna pravosuđa nisu u stanju osuditi “vlastite” zločince:

“Mislim da je to jedno od rješenja za ovaj problem. A što se tiče političkih učinaka ovakve jedne odluke – ti učinci su katastrofalni! U trenutku kada se srpsko – hrvatski odnosi ponovno kompliciraju, ova će odluka Vrhovnog suda Srbije doprinijeti da dođe do pravog zahlađenja.”

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava Žarko Puhovski podsjeća da su pred pad komunizma svi liberalni i demokratski disidenti inzistirali na doživotnom izboru sudaca, što je trebalo garantirati neovisnost i slobodu sudstva koje u socijalizmu nije bilo. Međutim, ispalo je drugačije:

“Pokazalo se sada da su postkomunistički nacionalisti u prvim godinama nakon pada stare i uspostave nove vlasti uspjeli postaviti svoje ljude u pravosuđe, da su nakon toga mogli gubiti izbore, dakle gubiti zakonodavnu i izvršnu vlast, ali je pravosudna vlast ostala u rukama onih koji su prvi bili na poziciji da odlučuju o svemu tome nakon pada starog sustava, dakle uglavnom u većini zemalja u rukama onih koji su protežirali stari nacionalistički sustav, odnosno u Srbiji u rukama onih koji su protežirali nacionalističko-socijalistički sustav i oni to čine naravno i danas.“

I to se sada u postupanju Vrhovnog suda Srbije i vidi, kaže Puhovski:

“A to znači da im je potpuno svejedno što drugi o njima misle, da se još uvijek
ponašaju kao da su gospodari Balkana i šire regije, i da Evropu odnosno Sjedinjene države smatraju pijunima globalističkog kapitala u kojem Kominterna, Vatikan i Wall Street zajedno jašu protiv Srbije koja im se mora oduprijeti.“
XS
SM
MD
LG