Dostupni linkovi

Referendum za ulazak u NATO?


Treba li raspisati referendum za hrvatski ulazak u NATO? Jedni kažu da je to preporuka samog NATO-a, drugi da je obavezan, treći da nije, jer se radi samo o ratifikaciji međunarodnog ugovora, a četvrti da se na priče o referendumu samo gubi vrijeme. Predizborna kampanja je jedino vrijeme kada političari žele slušati javnost, i civilna scena treba biti dovoljno snažna da u to vrijeme nametne temu dobrih i loših strana mogućeg hrvatskog članstva u NATO-u, poručuje nezavisni analitičar Davor Gjenero.

Da nedostaje kvalitetne javne rasprave slaže se i savjetnik predsjednika Mesića za obranu Vlatko Cvrtila, koji naglašava važnost hrvatskog članstva za regionalnu sigurnosnu arhitekturu:

„Mi smo susjedi, a nemate nikakvih uvjeta sudjelovati u određenim raspravama, stvaranju konsenzusa, nametanju svog mišljenja i tako dalje. Zapravo ste izuzeti iz odlučivanja o određenim elementima vlastite sudbine.“

Postoje dobri i loši razlozi protiv hrvatskog članstva u NATO-u, kaže aktivist Srđan Dvornik. Loš argument je – pa nećemo valjda slati naše dečke da ginu u stranim zemljama:

„Kao što smo mi smatrali da je svijet trebao intervenirati kad je bila agresija na Hrvatsku, kad je bilo sve ovo u Bosni i tako dalje, ja mislim da treba nešto činiti za globalnu sigurnost. Samo mislim da rješenje nije kroz NATO nego kroz Ujedinjene nacije, kroz jednu legitimnu i fer kontrolu.“
XS
SM
MD
LG