Dostupni linkovi

Kritike vlade Džodža Buša


Kofi Anan je tri sedmice pred odlazak sa dužnosti na kojoj je proveo deset godina, održao oproštajni govor u Trumanovoj biblioteci u američkoj saveznoj državi Misuri odakle je jedan od bivših američkih predsednika – Hari Truman (Harry), čovek zaslužan za to što su 1945. formirane Ujedinjene nacije.

Odlazeći generalni sekretar govorio je o mnogim svetskim problemima i o tome kako bi te probleme trebalo rešavati, ali su najveću pažnju izazvale njegove odmerene, ali snažne opaske na račun sadašnje američke vlade predsednika Džordža Buša (George Bush):

"Ova zemlja je kroz istoriju bila prethodnica pokreta opštih ljudskih prava. Ali to vođstvo može biti održano samo ako Amerika ostane istinski privržena sopstvenim principima i u vreme borbe protiv terorizma. Kada se učini da napušta sopstvene ideale i ciljeve, njeni prijatelji vani su, prirodno, zabrinuti i zbunjeni."

Ove reči je 68-ogodišnji Anana dodatno pojačao citatom jednog od Bušovih prethodnika, Harija Trumana:

"Kao što je predsednik Truman rekao: 'Odgovornost velikih država je da budu na usluzi, a ne da dominiraju narodima sveta.' On je pokazao šta može biti učinjeno i šta može biti postignuto kada Sjedinjene Države preuzmu tu odgovornost. I dan danas, ni jedna od globalnih institucija ne može postići mnogo ako Sjedinjene Države ostanu rezervisane. Ali kada su one potpuno angažovane – samo nebo je granica."

Američka državna sekretarka Kondoliza Rajs (Condoleezza Rice) je zamerila odlazećem generalnom sekretaru što je "propustio priliku" da kaže i nešto dobro na račun Sjedinjenih Država:

"Nadala sam se da će govoriti o onome što smo zajedno odradili" rekla he Kondoliza Rajs Agenciji frans pres (Agence France Presse) pomenuvši posebno fond za borbu protiv side, Rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kojom je pozvano na prekid borbi u Darfuru i onu kojom su letos okončane borbe na jugu Libana. Taj prekid vatre se ne bi dogodio bez Sjedinjenih Država. Mogla bih nastavitui i o pozitivnim stvarima koje smo odradili kasnije i žao mi je što govor nije bio skoncentrisan na to. Govor predstavlja propuštenu priliku."

Razlike u stavovima Kofija Anana i američke vlade Džordža Buša nisu od juče, iako je jučerašnji dan bio onaj kada su te razlike najdirektnije do sada javno izrečene pa su tema kojom se pomno bavi zapadna štampa. Britanski "Gardijan" (Guardian) Ananov govor naziva "poslednjim prebacivanjem" i "najeksplicitnijim prekorom" upućenim Džordu Bušu nakon trogodišnjeg različitog poimanja rata u Iraku.

Kofi Anan dužnost koju je obavljao 10 godina, dva mandata, predaje poslednjeg dana godine Korejcu Banu Ki-munu. Ostavlja mu nereformisane Ujedinjene nacije, onakve kakve je i on preuzeo. Nije uspeo da progura reformu organizacije za koju je u poslednjem govoru rekao da odražava realnost kakva je postojala 1945. a ne na početku XXI stoleća.

Može li Kofi Anan biti zadovoljan desetogodišnjim učinkom?

Britanski "Indipendent" (Independent) u tekstu pod naslovom "Pristojan čovek koji je preuzeo nemoguć posao" navodi među ostalim da Kofi Anan "nije bio ničiji pion, ni američki čiju je invaziju na Irak nazvao protivzakonitom ni zemalja trećeg sveta koje vide insistiranje Ujedinjenih nacija na ljudskim pravima kao drugi vid neokolonijalizma". "Nije mogao izbeći realnost svog posla – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija ne vodi vlade, ne komanduje vojskama, njegova najveća snaga je buka sa govornice", navodi Independent.

Sa druge strane, iako je uopšte čudno da neki generalni sekretar, makar odlazeći, ovako kritikuje jednu velesilu dok je na dužnosti, Kofi Anan je govor o kojem je reč održao u vreme kada njegove reči više ne mogu ništa da promene i kada ni njemu samome više ne preti smena najjače države sveta i najvećeg finansijera Ujedinjenih nacija.

Anđeoski oreol koji bi ovim govorim mogao sebi navući Kofi Anan kvari ipak možda ponajviše on lično. Jer, valja se setiti onoga što je možda već zaboravljeno. U vreme mandata Kofija Anana jedan lukrativan posao vredan 10.000.000 $ godišnje dobila je 1998. od Ujedinjenih nacija jedna kompanija u kojoj je bio zaposlen Ananov sin.
XS
SM
MD
LG