Dostupni linkovi

Je li u Hrvatskoj ugrožena sloboda medija?


Vraća li se vrijeme manipulacija u hrvatske medije? Sve je više skandala i izjava koje se plasiraju kako bi se skrenulo pozornost sa nečeg drugog. Primjerice – usred Glavaševog štrajka glađu, kada to više nije prva vijest, njegov stranački kolega izlazi sa izjavom da je po nalogu Ive Sanadera krao glasove i lažirao stranačke izbore u HDZ-u. Iako to nadobudni političar nije želio ponoviti pred istražnim organima, rezultat je postignut – Glavaš je opet na naslovnim stranicama!

Sada se, u situaciji kada je predsjednik Mesić čvrsto zagrizao da se otkrije tko je opljačkao novac što ga je dijaspora slala za obranu Hrvatske, pojavljuje video-zapis njegovog govora od pred 14 godina sa simpatijama za ustašku državu. Po Zagrebu kolaju priče da je taj video-zapis do internet portala index.hr, gdje je prvi puta objavljen, došao izravno iz arhive Hrvatske radio televizije, ali za sada potvrde za to nema. A što je sa slobodom medija u Hrvatskoj, pitali smo profesora etike u novinarstvu na dubrovačkom Sveučilištu Stjepana Malovića:

„Imam dojam da se sloboda medija kod nas shvaća kao – sve se može objaviti, nije bitno na koji način smo došli do informacija, nego, eto, mi prvi imamo i to objavimo.“

Malović podsjeća da je upravo tako plasiran u medije i slučaj Monice Lewinski i Billa Clintona, koji je po mnogima bio republikansko podmetanje demokratima:

„Prebacujemo odgovornost za objavljivanje na nekoga drugoga, a želimo i u ozbiljnim medijima imati senzacionalistički sadržaj. Najprije se nešto proturi kroz Internet, a onda takozvani ozbiljni mediji skoče na to i iskoriste. To je poznata metoda spin-doktora koja se koristila u više slučajeva.“

Trojica urednika na Hrvatskoj televiziji privremeno su udaljeni s funkcija zbog načina kako su plasirali vijest o video-zapisu Mesićevog govora. Jedan od njih, Goran Rotim, za naš radio kaže:

„Da, ,krivi smo‘ – objavili smo vijest. To priznajemo. Radili smo svoj novinarski posao. I to je sve, budući da nam je naglašeno da ne smijemo davati izjave za javnost sukladno etičkom kodeksu HRT-a.“

Profesor Malović, koji osim profesure ima iza sebe i preko 30 godina urednikovanja u dnevnim novinama, kaže kako bi – da je tog predvečerja bio u redakciji, i sam objavio tu vijest:

„Jer je to jednostavno vijest takvoga značaja da se ne može prešutjeti, kako god se do nje došlo. Međutim, pitanje je u kakvom kontekstu je objavljujemo i da li je stavljamo u takvo jedno ozračje da ona bude osvijetljena iz više aspekata. Mislim da kod ovako osjetljivih vijesti kao što je ova, treba ju staviti u pravi kontekst.“

Malović ne želi ulaziti u raspravu je li inkriminirani prilog zbog kojeg su urednici dobili privremenu suspenziju bio napravljen s namjerom da manipulira gledateljima, ali – kad smo već na manipulaciji:

„Gdje počinje, a gdje završava manipulacija? Ja mislim da je to u svakom slučaju manipulacija jer se je do tog video-zapisa došlo tako da ga je netko plasirao. To su poznate metode. Mi smo bili naviknuti u jednom razdoblju da se svaki dan odnekuda, iz nekakvih ladica, iz nekakvih hodnika, iz nekakvih ormara metlama vade transkripti, zapisi, video-zapisi i slične stvari. Na taj način se pokušava skrenuti pažnja javnosti s nekih događaja na neke druge ili pak nekoga ocrniti. To su poznate metode manipuliranja.“

Upravo zbog toga je odgovornost svakoga koji prenosi takve informacije da ih stavi u primjereni kontekst vrlo velika, zaključuje Malović.

Iako su prosvjedima zbog privremene suspenzije trojice novinara odmah reagirali Hrvatsko novinarsko društvo i „Novinari bez granica“, sve će najvjerojatnije proći bez ikakvih sankcija. Pogotovo što je predsjednik Mesić vrlo dobro locirao u kojem grmu desno od ceste leži zec:

„Što se mene tiče, ja sve amnestiram i svi o meni mogu pisati što god hoće. A ja odgovaram hrvatskim građanima, ne tim podmetačima.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG