Dostupni linkovi

Policija demantuje da štiti pristalice Al Kaide


Predsjednik i sekretar Nove demokratske stranke u Maglaju Dževad Galijašević i Suad Hasanić tvrde da policija u ovom gradu štiti kriminalce koji im prijete. Galijašević kaže da je meta brojnih prijetnji otkako otvoreno govori o pojavi tzv. bijele Al Kaide u Bosni i Hercegovini. Obojica su prozvali izvjesnog Selvira Sojkića izjavivši da im prijeti telefonom, ali i naglasili da su uputili prijave maglajskoj policiji, koja, prema njihovom mišljenju, štiti ove krugove i ne radi po prijavama. Pomoćnik komandira Policijske stanice Maglaj Kasim Hasić to demantuje:

„Sa svakom njihovom prijavom istog momenta upoznat je tužilac i vodi istragu Tužilaštvo Zeničko - dobojskog kantona. Njima ja dalje dato na rad. I mene oni spominju u negativnom kontekstu, ali to nek ima dragi Allah plati.“

Suad Hasanić kaže da prijave više neće podnositi, jer, kako kaže, zna da od toga nema ništa. Na demante Kasima Hasića odgovara:

„Gospodin Hasić Kasim se obratio pomoćnik komandira - da on nema pojma o čemu se radi. Nema pojma da mi imamo prijetnje. A ja sam bio prisutan kad je Sojkić Selvir u Stanici policije Maglaj pred komandirom Izudinom Bradarićem, Hasić Kasimom i još trojicom pomoćnika komandira lično meni prijetio u zgradi Stanice javne bezbjednosti. Živiš od danas do sutra. Legneš kući i ne znaš da li ćeš osvanuti. Ugradili smo obezbjeđenje oko kuće, senzore, da bar znamo kad neko dolazi, prilazi kući. Moja kuća je malo izdvojena iz Maglaja, u prigradskom naselju Misurići. Vjerujte da nemam nikakvu predstavu i ništa me ne bi iznenadilo i da se šta desi. Vjerujte mi da ta naša policija ne radi ništa.“

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko - dobojskog kantona Senaid Hasić kategorički negira da policija štiti kriminalne krugove:

„Takvi komentari su sigurno neutemeljeni, bez argumenta. Niko nije pod zaštitom policije. Policija radi posao profesionalno. A druga je stvar koliko u određenim prijavama ima osnova, odnosno koliko se kroz prijavu koja se da policiji utvrdi da li se može protiv lica preduzeti neka mjera.“

Primjedbe na rad Galijašević i Hasanić uputili su i Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona. U Policijskoj stanici Maglaj kažu da su prijave o prijetanjama ovoj dvojici proslijeđene upravo ovom tužilaštvu. A portparol Tužilaštva Sead Kožo kaže:

„Pa ako su vam oni rekli da su prijave proslijeđene, onda jesu vjerovatno. Ako ima prijava, onda će se po prijavi postupati - i ako ima elemenata.“

Ali Galijaševićeve optužbe vrlo su ozbiljne:

“Život moj i moje porodice su ugroženi. Djeca moja ne idu u školu otada. Ponovo su evakuisani, sklonjeni dakle na bezbjedno mjesto. To je život koji je težak za porodicu. Težak i za mene, ali mora se živjeti.”

Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić smatra da su priče o prijetnjama Hasaniću i Galijaševiću pretjerane, te ističe da je čuo samo za lokalne obračune u Maglaju koji nemaju veze s politikom:

“Ja znam, ja sam danas bio u školi da vidim. Galijaševićev sin ide u srednju školu ovdje. Dosta tih stvari ne stoji, ali vjerujte, ja jednostavno te Galijaševićeve izjave i ne čitam zato što ne zaslužuje da se tim bavim. Ono što je dostupno javnosti, to su bili obračuni uglavnom ljudi koji su se bavili nekim nečasnim radnjama.»

Kao ilustraciju tvrdnji da je situacija u Maglaju normalna, naročito po pitanju djelovanja tzv. bijele Al Kaide, Mustabašić kaže da u nekadašnjem utočištu mudžahedina - Bočinji, Srbi povratnici danas normalno žive.
XS
SM
MD
LG