Dostupni linkovi

MOSKVA/TIRASPOLJ


Na predsednicckim izborima u moldavskoj separatisticckoj oblasti Pridnjestrovlje, pobedio je dosadassnji lider Igor Smirnov.
Evropske drzzave ranije su najavile da ne priznaju izbore, a predstavnici posmatraccke grupe Zajednice Nezavisnih Drzzava saopsstili su da su izbori protekli u skladu sa medjunarodnim normama.
Pridnjestrovlje je 1992. godine, u vreme raspada Sovjetskog Saveza,proglasilo otcepljenje od Moldavije, uz vojne sukobe i brojne zzrtve.
Do sada nijedna zemlja nije priznala nezavisnost te teritorije, gde vechina stanovnika govori ruski jezik.
Na referendumu koji je odrzzan u septembru 97,1 odsto gradjana Pridnjestrovlja glasalo je za prikljuccenje te oblasti Rusiji.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG