Dostupni linkovi

ZAGREB


Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da "nije tražio, niti želi" supsenziju trojice novinara Hrvatske televizije (HRT) koji su kažnjeni zbog emitiranja njegove navodne proustaške izjave od prije 14 godina.
Hrvatsko novinarsko društvo zatražilo je ukidanje suspenzije novinara, a pomenutu odluku rukovodstva HTV oštro je osudila većina hrvatskih političkih stranaka. Na HTV tvrde da se ne radi o suspenziji , već da do okončanja postupka novinari Danko Družijanić, Goran Rotim i Petar Štefanić neće uređivati i voditi svoje emisije. Odluku HTV su osudili i Reporteri bez granica.

ZAGREB
Savez antifasistickih boraca i antifasista Hrvatske (SAB) danas je objavio da bezrezervno stoji iza hrvatskog predsjednika Stjepana Mesica kao istaknutog antifasista i da zbog nekoliko rijeci istrgnutih iz konteksta ne zeli promijeniti svoj odnos prema covjeku koji hrvatsku buducnost vidi u Europi sazdanoj na temeljima antifasizma, demokracije, tolerancije, postovanja i ostvarivanju ljudskih prava.
Stjepan Mesic je u sinocnjem je obracanju javnosti kazao da je to, ako je rekao, bio pogresan ustupak koketiranju s ustastvom. Ponovio je svoja antifasisticka stajalista i osudu ustastva, te ocijenio da je objavljivanje tog snimka podmetanje i perfidni napad na njega kao kreatora i protagonista kljucnih elemenata hrvatske politike.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG