Dostupni linkovi

Glavaš do daljnjeg ostaje na slobodi


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je odluku istražnog suca Zdenka Posavca o privremenom prekidu istrage nad Branimirom Glavašem zbog njegovog medicinskog stanja i o njegovom puštanju iz pritvora. Glavaš je 2. prosinca pušten iz Zatvorske bolnice u Zagrebu, gdje je gotovo 40 dana štrajkao glađu. Glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda sudac Krešimir Devčić pojasnio je medijima koja je sada procesna situacija:

„U ovom trenutku Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Njegov status će ovisiti o tome kakva će biti sljedeća odluka istražnog sudca.“

Glavaša se u postupku pred zagrebačkim Županijskim sudom tereti za naređivanje ubojstva dviju i naređivanje mučenja tri osobe u ratnom Osijeku. Kako su se mučenja i egzekucije zbivale u garažama u jednom osječkom dvorištu, hrvatski mediji ovaj slučaj zovu „slučaj garaže“. Sada je ponovo na potezu zagrebački istražni sudac Zdenko Posavec koji treba prikupiti svu potrebnu medicinsku dokumentaciju i potvrditi svoju odluku o privremenom prekidu istrage, ili odlučiti suprotno, nastaviti istragu i Glavaša vratiti u pritvor. Protiv Glavaša se vodi postupak i u Osijeku, zbog naređivanja ubojstva šest većinom srpskih civila na obali Drave. Zbog toga što su im ruke i usta bili vezani selotejpom, mediji taj postupak zovu „slučaj selotejp“. I tu je obrana zatražila prekid postupka, ali odluka još nije donesena.
XS
SM
MD
LG