Dostupni linkovi

Novi protesti nekadašnjih policajaca


Na glavni ulaz Zgrade zajedničkih institucija, na kom su jutros od sedam sati stavljene policijske lisice, ušao je pozdravljen aplauzom samo državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo. Ostali uposlenici dolazili su na posao kroz sporedne ulaze i garažu. Policajci koji su ostali bez posla kažu da od svog zahtjeva da se obavi revizija postupka neće odustati. Predsjednik Udruženja decertificiranih policajaca RS-a Nenad Starčević:

“Ovaj naš protest će prerasti u štrajk glađu ako ne dođe do ispunjenja naših uslova i trajaće do početka revizije decertifikacijskog procesa.”

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Mirsad Kebo danas je generalnom sekretaru i podsekretaru za mirovne operacije UN-a, te predsjedniku Vijeća sigurnosti uputio note u kojima se zahtijeva da se do 20. decembra donese odluka da se decertificiranim policajcima u BiH odobri revizija. Kebo je, kako je rekao, danas izašao da podrži policajce ne kao državni ministar, već kao građanin BiH:

“Ovo je sada pravo Udruženja decertificiranih policajaca, a ja kao građanin isto imam svoja prava. Ja ih mogu koristiti, ja ću ih koristiti i nemam straha. Ne bojim se ni za karijeru i ovo nema nikakve veze s politikom.”

Policajci su danas, kao što su najavili, podnijeli krivične prijave za zloupotrebu položaja i ovlaštenja protiv više bosanskohercegovačkih zvaničnika. Predsjednik federalnog udruženja Ramo Sulić:

“Dva bivša člana tripartitnog Predsjedništva BiH gospodin Sulejman Tihić i gospodin Borislav Paravac su obuhvaćeni krivičnom prijavom, te još uvijek aktuelni članovi Vijeća ministara - predsjedavajući Adnan Terzić, resorni ministar pravde Slobodan Kovač, resorni ministar sigurnosti gospodin Bariša Čolak i gospođa Ljerka Marić, resorna ministrica financija i trezora.”

Ministar pravde BiH Slobodan Kovač, komentarišući ove proteste, kaže da uvijek mora postojati pravo na žalbu, ali smatra da nisu u pravu što se tiče podnošenja krivičnih prijava:

“Nisu u pravu iz razloga što ni Vijeće ministara o tom nije donosilo nikakvu odluku, dakle onu prvostepenu odluku.”

Nekadašnja misija Ujedinjenih naroda u BiH, IPTF, prije četiri godine za oko 600 policajaca donijela je odluku kojom im se doživotno zabranjuje rad u policiji.
XS
SM
MD
LG