Dostupni linkovi

SANTJAGO


Hiljade gradjane Ccilea izasslo je na ulice nakon sinoccne smrti nekadassnjeg diktatora Augusta Pinocea. Jedni ga zzale jer je, kako isticcu, zemlju spasio od komunizma, dok drugi slave. Domacce i medjunarodne organizacije za zasstitu ljudskih prava i pojedini svetski lideri izrazili su zzaljenje ssto Pinocce nije procesuiran zbog zloccina za koje je optuzzen. On cce biti sahranjen uz vojne, ali ne i drzavne pocasti namenjene bivsem sefu drzave, saopstila je cileanska vlada.
Pinoce koji je polarizovao Cile tokom svoje 17-godisnje vojne vladavine i protiv kojeg su podignute optuznice za krsenje ljudskih prava i finansijske malverzacije, umro je juce u 91. godini, sedam dana nakon srcanog udara.
Smatra se da je u Cileu, tokom Pinoceove vladavine od 1973. do 1990, u politickim nemirima ubijeno oko tri hiljade ljudi, dok je oko 28 hiljada bilo podvrgavano raznim oblicima mucenja, a mnogi Cileanci su izbegli iz zemlje.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG