Dostupni linkovi

ZZENEVA


Svaka drzzava je duzzna da se bori protiv siromasstva jer to je "stvar pravednosti i prava ccoveka", ukazala je u izjavi Luiz Arbur, visoki komesar Ujedinjenih nacija za prava ccoveka.
Danas je Medjunarodni dan prava ccoveka kojim se obelezzava godissnjica potpisivanja Univerzalne deklaracije o pravima ccoveka koju je Generalna skupsstina UN donela 1948.
Da bi borba protiv siromastva bila uspessna, moraju se ressavati i srodni problemi: diskriminacija, raspodela resursa i korupcija, saopsstila je Arbur.
Uz to, mnoge bogate drzzave tek treba da dostignu nivo isplate pomochi zemljama u razvoju koji su same obechale, a "ipak nastavljau da deset puta visse trosse na svoje vojne budzzete", ukazala je Arbur.
UN su odluccile da prepolove siromasstvo u svetu do 2015. godine, pod uslovom da bogate drzzave povechaju pomoch za razvoj siromassnih na 0,7 odsto svog bruto nacionalnog proizvoda.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG