Dostupni linkovi

Fatmir Sejdiu novi lider DSK


Anamari REPIC

Na izbornoj Skupstini Demokratskog saveza Kosova, prvoj posle smrti njegog osnivaca i dugogodisnjeg lidera, prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove, za lidera stranke izabran je Fatmir Sejdiu.

Od 351 prisutnog delegata predsednik Kosova Fatmir Sejdiu dobio je 189 glasova, dok je njegov protivkandidat bivsi predsednik Skupstine Kosova Nedzat Daci dobio 160 glasova delegata.

Sejdiu je izjavio da ce nastaviti da radi na projektima i viziji, koje je imao pokojni Rugova. Novi lider najvece stranke kosovskih Albanaca i kosovski predsednik izjavio je da je njegov cilj izgrdnja drzave.

“Moramo imati dobru upravu, jer projekat Demokratskog saveza Kosova nije samo funkcionisanje partije na demokrarskim principima vec da se na tim osnovama izgradi Kosovo i realizuje nezavisnost, sto je za nas alfa i omega”, kazao je Sejdiu.

Bivsi predsednik Skupstine Kosova Nedzat Daci cestitao je pobedu Sejdiuu dodajuci da ce nastaviti svoje angazovanje u stranci:

“Cestitam pobedu predsedniku Sejdiuu. Ostacu u DSK i dacu svoj doprinos koliko budem mogao”, rekao je Daci.

Inace Daci je u poslednje vreme cesto u skupstinskim raspravama, ali i od strane istraznih organa i medija spominjan u vezi sa istragama oko nepravilnosti u trosenju sredstava iz skusptinskog budzeta.

Izbornoj skusptini su prisustvovali celnici institucija, politickih stranaka i UNMIKa.
Premijer Kosova Agim Ceku ocenio je da je izbor novog predsednika DSK vazan korak u jacanju demokratije.

Zamenik sefa UNMIKa Stiven Suk je pozvao delegate da sacuvaju jedinstvo stranke:

“Ovo je istorijski trenutak ne samo za Kosovo koje se priblizava cilju vec i istorijski trenutak za vasu partiju”, kazao je Suk.

Izbornu skupstinu je pozdravio i lider opozicione Demokratske partije Kosova Hasim Taci. Na izbornoj Skupstini najvece partije kosovskih Albanaca izmenjeni su i neki clanovi statuta partije. Izbor predsednika je obavljen tajnim glasanjem, dok je brojanje glasova kao i najveci deo sednice prenosila privatna televizija KTV.

Sejdiu ce sada morati da odluci koju ce funkciju zadrzati, predsednika Kosova ili partije, jer prema ustavnom okviru predsednik Kosova ne moze biti i celnik stranke.
XS
SM
MD
LG