Dostupni linkovi

U podmetnutom požaru 45 mrtvih


Među stradalima je i dvoje zaposlenih na klinici. Deset lica je povređeno, dok je oko 160 evakuisano.
Glavni ruski vatrogasni inspektor Juri Nenašev:

"Požar je izbio u kantini i sa 90 odsto sigurnosti možemo reći da je podmetnut."

Vatra je izbila u drvenom delu kuhinje na kraju hodnika na drugom spratu bolnice, zbog čega se i sumnja da je požar podmetnut. Jedini izlaz za zarobljene žene na tom spratu bio je blokiran zaključanom kapijom, rekao je Nenašev. Žene nisu mogle da izađu ni kroz prozore, zbog rešetki. Većina žrtava umrla je od posledica gušenja, a samo nekoliko od opekotina.

Glavni moskovski tužilac Jurij Siomin:

"Istražujemo sve mogućnosti izbijanja požara, uključujući i da je to urađeno namerno. Možda je to neko učinio sračunato."

Svih 45 žena bilo je mrtvo u vreme kada su vartogasci doprli do njih, rekao je zamenik nimistra za vanredne situacije Aleksandar Čuprijanov. On je optužio zaposlene na klinici da su pobegli umesto da pomognu pacijentima.
I portparol vartogasne službe u Moskvi Jevgenij Bobiljov je kazao da su vatrogasci kasno pozvani da intervenišu, tek 30 minuta nakon izbijanja požara, kao i da bolničko osoblje nije preduzelo mere kako bi evakuisalo ugrožene dok se požar još nije raširio, pre svega da otključaju vrata i rešetke. Rusko ministarstvo za vanredne situacije je tražilo početkom ove godine da se pomenuta klinika zatvori jer nisu ispoštovani svi starndardi za bezbednost pacijenata, uključujući i neophodnost uklanjanja rešetaka na prozorima i stepeništima. Međutim, sud je odbacio ovaj zahtev.

Ovo je najveća nesreća u Moskvi od novembra 2003. godine kada su u požaru u studentskom domu stradala 44 strana studenta a 156 ih je povređeno. U Rusiji su požari česti, naročito u ustanovama u kojima su smeštene osobe sa mentalnim problemima ili se leče od bolesti zavisnosti.
XS
SM
MD
LG