Dostupni linkovi

WASHINGTON


Američki predsjednik George Bush izjavio je u četvrtak nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom da je stanje u Iraku loše i da je potreban "novi pristup" te da će pri razmatranju budućih koraka biti "ozbiljno proučene" preporuke studijske skupine, kao i analize Pentagona, State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost o Iraku.
Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je za CNN kako bi novi koncept administracije za Irak trebao biti razrađen do kraja godine.
"Teško je vrijeme i teški trenuci za SAD i Veliku Britaniju, zadaća koja je pred nama je zastrašujuća", kazao je Bush. Podsjetio je da su dvije zemlje i ranije stajale zajedno u teškim trenucima, i da su na današnji dan prije 65 godina SAD ušle u Drugi svjetski rat, u kojem se Britanija već borila.
Tony Blair se suglasio s Bushovom ocjenom da je u pozadini rata koji se vodi ideološka borba "između slobode i demokracije na jednoj i radikalizma i sektaštva na drugoj", te da je važno pobijediti u toj borbi.
Blair je pozdravio izvješće studijske skupine za Irak, ocjenivši kako ono nudi "snažan iskorak". Izdvojio je tri elementa koji mogu osigurati napredak u Iraku - "podrška vladi premijera Nurija al Malikija kako bi se osiguralo da vodi nesektašku politiku, podrška toj vladi od svih u regiji te postizanje mira između Izraela i Palestinaca na širem blikoistočnom planu".
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG