Dostupni linkovi

WASHINGTON


Američki predsjednik George Bush izjavio je u četvrtak nakon sastanka s britanskim premijerom Tonyjem Blairom da je stanje u Iraku loše i da je potreban "novi pristup" te da će pri razmatranju budućih koraka biti "ozbiljno proučene" preporuke studijske skupine, kao i analize Pentagona, State Departmenta i Vijeća za nacionalnu sigurnost o Iraku.
Glasnogovornik Bijele kuće Tony Snow izjavio je za CNN kako bi novi koncept administracije za Irak trebao biti razrađen do kraja godine.
"Teško je vrijeme i teški trenuci za SAD i Veliku Britaniju, zadaća koja je pred nama je zastrašujuća", kazao je Bush. Podsjetio je da su dvije zemlje i ranije stajale zajedno u teškim trenucima, i da su na današnji dan prije 65 godina SAD ušle u Drugi svjetski rat, u kojem se Britanija već borila.
Tony Blair se suglasio s Bushovom ocjenom da je u pozadini rata koji se vodi ideološka borba "između slobode i demokracije na jednoj i radikalizma i sektaštva na drugoj", te da je važno pobijediti u toj borbi.
Blair je pozdravio izvješće studijske skupine za Irak, ocjenivši kako ono nudi "snažan iskorak". Izdvojio je tri elementa koji mogu osigurati napredak u Iraku - "podrška vladi premijera Nurija al Malikija kako bi se osiguralo da vodi nesektašku politiku, podrška toj vladi od svih u regiji te postizanje mira između Izraela i Palestinaca na širem blikoistočnom planu".
XS
SM
MD
LG