Dostupni linkovi

Uskoro dogovor o isporuci struje Srbima


Snabdevanje strujom srpskih domaćinstava na Kosovu bi uskoro trebalo biti poboljšano, najavili su predstavnici srpske Vlade. Šef Ekonomskog tima Vlade Srbije za Kosovo Nenad Popović izjavio je da bi UNMIK naredne nedelje, nakon dodatnih konsutacija, mogao da prihvati zahtev Beogada da srpskim sredinama na Kosovu isporučuje struju:

“Na Kosovu imamo 39.000 potrošača i dostaviti energiju konkretnim domaćinstvima, među kojima su većina Srbi ali korisnici će biti i Albanci, nije lak posao i nasi tehnički eksperti sada rade na modalitetima zajedno sa predstavnicima UNMIK-a i KEK-a. Prvi njihov konkretan sastanak je već u ponedeljak i očekujemo da negde u utorak budu urađeni modaliteti tehničke isporuke električne energije kako bi se posle toga mogao da potpiše dogovor između Koordinacionog centra sa jedne i UNMIK-a i KEK- a sa druge strane.”

Planirano je da Srbija isporučuje 50 miliona kilovat sati struje mesečno za ugrožena srpska područja, što će koštati oko tri miliona evra mesečno. Dogovor će važiti za zimski period od tri do pet meseci.

Međutim, UNMIK administracija ističe da dogovor o isporuci struje srpskim sredinama nije samo tehničko već i komercijalno pitanje. Portparol UNMIK-a Niradž Sing izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima Vlade Srbije izražena spremnost da se pronađe rešenje, kako za isporuku struje tako i za plaćanje računa:

“Mi smo fleksibilni po pitanju modaliteta i spremni smo da dođemo do rešenja koje će uključiti i Kosovsku Elektroenergetsku korporaciju. To se sve mora uraditi na osnovu naše politike unapređenja plaćanja računa.”

Većina kosovskih Srba od 1999. godine ne plaća račune za utrošenu struju, zbog čega se suočavaju sa čestim restrikcijama. Predstavnici kosovskih Srba traže da se njihovi dugovi oproste, kako bi se iznova počelo sa redovnim plaćanjem. Zvaničnici Kosovske energetske korporacije (KEK) kažu da se još uvek ne zna kako će izgledati dogovor sa Beogradom, ali očekuju da se ne zaboravi na dugove. Portparol Donika Kadaj Bujupi. “KEK je konsultovan o tehničkim i komercijalnim aspektima”, kaže Bujupi, ističući da će se snabdevanje strujom nastaviti na osnovu plaćanja.

Na Kosovu se snabdevanje strujom odvija po planu ABC, koji podrazumeva da se eklektrična energija ne isključuje regionima u kojima većina korisnika plaća račune.
XS
SM
MD
LG