Dostupni linkovi

Rešenje statusa će biti prihvatljivo za sve


Odmah posle održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji izaslanik za status Kosova Marti Ahtisari će Prištini i Beogradu predstaviti predlog resenja statusa Kosova, kaže u intervjuu za naš program specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Kosovo, Joakim Riker.

Arbana VIDISHIQI (Priredio Gëzim BAXHAKU)

Šef UNMIK-a, Joakim Riker, ističe da će se Ahtisarijev predlog razmotriti pregovaračke i nakon toga će biti dostavljen Savetu bezbednosti UN:

“Ja očekujem da će se Savet bezbednosti UN ovim pitanjem baviti na proleće.”

Riker je ocenio da će predlog Ahtisarija po sadržaju biti prihvatljiv za sve strane:

“U opštim crtama, mislim da znamo koje će elemente sadržavati predlog u vezi sa decentralizacijom, zaštitom kulturnog nasleđa i nacionalnih manjina, kao i o ekomskoj oblasti. O detaljima treba da sačekamo do kraja januara.”

Donošenje jednostranih odluka je kontrasproduktivno, rekao je Riker, komentarišući najave da će, ukoliko dođe do daljnjeg kašnjenja rešavanja statusa, institucije Kosova doneti jednostrane odluke:

“Svaka iluzija za donošenje jednostranih odluka je naravno kontraproduktivna. Kosovo ima potrebe za međunarodnom zajednicom u rešavanju statusa.”

Šef UNMIK-a je ocenio da ce process decentralizacije doprineti integraciji svih zajednica i delova Kosova:

“Ja mislim da će decentralizacija biti izuzetno dobra i da će pomoći političkoj koheziji na Kosovu. Postoje dobra iskustva decentralizacije, koje se odnose na povećanje stepena lokalne samouprave. To naravno doprinosi koheziji zemlje i očekujem da će se dogoditi i na Kosovu.”

Riker očekuje da Mitrovica u budućnosti bude jedinstven grad sa dva dela, južnim i severnim:

“Ja mislim da severni i južni deo pripadaju jedan drugom. Očekujem da bude nekog zajedničkog kišobrana nad oba dela grada i nakon definisanja statusa.”

Govoreći o najvećim problemima sa kojima se kao šef UNMIK-a suočava u svom radu, Riker ističe da je to činjenica da zvanični Beograd ometa kosovske Srbe da se integrišu u institucionalni život na Kosovu:

“Ja mislim da je jedini i najveći problem činjenica da Beograd ometa kosovske Srbe da se integrišu u institucije i politički i ekonomski život na Kosovu. Ja znam da je većina Srba na Kosovu uznemirena zbog svoje budućnostoi, znam da je njihova budućnost u demokratskom i višenacionalnom Kosovu i da bi oni želeli u to da se uključe. Ja mislim da međunarodna zajednica, UNMIK i drugi, sa pravom pozivaju Beograd da otkloni smetnje koje je postavio pred kosovske Srbe.”

Govoreći o angažovanju UNMIK-a i institucija Kosova u post-statusnom periodu, Riker ističe da se za to na vreme treba pripremiti:

“U praktičnom smislu mi treba da se pripremimo za prenošenje ovlašćhenja u različitim oblastima od UNMIK-a na domaće institucije I, u manjem obimu, na buduću međunarodnu misiju. To se odnosi na zakonsku osnovu prema kojoj će funkcionisati, na zakone, pravilnike i administrativne uredbe. Sve to treba jos jednom sagledati i uskladiti sa periodom posle statusa... I ministarstva treba da se pripremaju da preuzmu nadležnosti koje trenutno pripadaju UNMIK-u. To je značajno, kao što je značajan proces koji vodi Pregovaračka ekipa i Skupština Kosova na izradi novog ustava i novog izbornog zakona. Sve to treba pripremiti.”
XS
SM
MD
LG