Dostupni linkovi

Predlog potpune promene američke politike


Studijska grupa za Irak koju čine američki političari, republikanaci i demokrate, na čelu sa bivšim državnim sekretarom Džejmsom Bejkerom (James Baker) predložila je u sredu predsedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordžu Bušu (George Bush) potpunu promenu strategije u Iraku. Kopredesedavajući komisije Li Hamilton (Lee) je rekao predstavljajući izveštaj na konferenciji za medije da glavne preporuke koje su jednako važne i međuzavisne čine:

Prvo – promena primarne misije američkih snaga u Iraku kako bi omogućila Sjedinjenim Državama da svoje borbene snage počnu da povlače iz Iraka
Drugo – momentalna akcija iračke vlade da postigne uspehe posebno na nacionalnom pomirenju i
Treće - novi i pojačani diplomatski napori u Iraku i u regiji.

SAD moraju da ohrabre Iračane da preuzmu odgovornost za sopstvenu sudbinu.

Bivši američki državni sekretar Džejms Bejker:

"Nema čarobne formule koja će rešiti problem Iraka. Ali da bi iračkoj vladi dala šanse za uspeh američka politika mora biti usredsređena šire nego samo na vojnu strategiju ili samo na Irak. Ona mora tražiti aktivan angažman svih vlada zainteresovanih za izbegavanje haosa u Iraku uključujući i zemlje susede Iraka."

Ovako oštra kritika dosadašnjeg američkog angažmana u Iraku, koji je pre svega i više od svega vezan za ime predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džordža Buša izazvala je, očekivano, pozitivne reakcije na Bliskom istoku, posebno u Iranu i Siriji - dvema državama čije su politike već dugo nekompatibilne sa američkom politikom.

Iranski ministar spoljnih poslova Manušer Motaki čija je zemlja veoma bliska iračkim šiitima koji perovlađuju u vladi u Bagdadu:

"Možda je njima potrebno da pronađu dobro okončanje krize u Iraku. Ako je to tako, mi smo u poziciji da pomognemo. Upitaćete: kako? Ne znam. Oni moraju da kažu kako ali mi smo u poziciji da pomognemo da kriza u Iraku bude okončana. Da."

Mohamad Habaš, član sirijskog parlamenta kaže da je do sada bilo poslato dosta upozorenja američkom predsedniku u vezi sa Irakom, ali da se on nije ponašao u skladu sa tim preporukama. Sada, kada Kongres kontrolišu demokrate situacija je drugačija:

"Sada on mora da odgovori na izveštaj. Zato mi mislimo da izveštaj donosi dobre poglede na čitavu regiju i možda bude predstavljao početak rešavanja najvećih problema. Nadamo se da će predsednik Buš skupiti hrabrosti da kaže svetu i svojoj javnosti da nije bio u pravu."

Što se tiče reakcija onih koje se izveštaj najviše tiče – iz njih se ne može mnogo toga zaključiti obzirom da sadrže tek uobičajene političke fraze.

Ovaj izveštaj zove se 'Pogled unaperd' i biće razmatran veoma ozibiljno u ovoj vladi. Izveštaj daje veoma dobru procenu situacije u Iraku i neke zaista veoma interesantne predloge i mi ćemo svaki predlog ozbiljno razmotriti i reagovaćemo na vreme. Bela kuća je danas objavila da to "na vreme" podrazumeva do kraja godine. Britanska ministarka inostranih poslova Margaret Beket (Beckett):

"Mi pozdravljamo Izveštaj iračke Studijske grupe. To je suštinski i kompleksan posao kojem su naravno doprineli premijer i visoki britanski zvaničnici. Iz tih razgovora stekli smo utisak da su njihovi stavovi potpuno u skladu sa našim. Ali očigledno je potrebno da pročitamo sažetak njihovih formalnih preporuka."

U Vašington je na sastanak sa američkim predsednikom stigao je već njegov najbliži saveznik - britanski premijer Toni Bler (Tony Blair). Nesumnjivo je da će upravo izveštaj Studijske grupe biti glavna tema o kojoj će razgovarati.
Taj izveštaj je već 24 sata je tema dana u čitavom svetu.

Na zajedničkoj konferenciji za medije su objavili da je Irak koji će moći da upravlja sam sobom – zajednički cilj, da ključnom smatraju podršku vladi Nurija al Malikija i da izveštaj Studijske grupe smatraju "vrednim ozbiljnog proučavanja". Američki predsednik je na prvo direktno pitanje upućeno na konferenciji za novinare: da li se slaže sa konsultacijom iz Izveštaja da je njegova politika u Iraku doživela fijasko, izbegao odgovor, ali je ipak izgovorio da je potreban drugačiji, novi pristup:

"Ono kako sam ja shvatio Bejker-Hamiltonov izveštaj je da se on bavi time kako u Iraku otići napred. Ono u šta ja verujem da nam je potreban novi pristup. Zato sam i tražio od Pentagona da analizira taj korak napred. To je ono i zbog čega je premijer Bler ovde – da razgovaramo o tom putu napred da bismo mogli da postignemo cilj."

Britanski premijer je rekao da pozdravlja predloge iz Izveštaja:

"U vezi sa Irakom, ja pozdravljam Bejker-Hamiltonovu studiju. Ona nam predlaže jasan napredak. Mislim da je važno sada da se skoncentrišemo na na elemente koji su neophodni da budemo sigurni da ćemo uspeti. Jer posledice neuspeha su bolne."

Datoteku od 142 strane je za samo nekoliko sati preuzet sa interneta gotovo pola miliona puta. Sadržaj je izazvao pozitivne reakcije na čitavoj planeti. Ko su ti koji su nakon troipogodišnjeg krvavog američkog angažmana u Iraku jasno rekli javnosti "car je go"?

Grupu predvode po pet republikanaca i demokrata, dalje predstavnici triju organizacija i 44 savetnika. Ono su pre nego što su sastavili izveštaj proveli tokom avgusta i septembra četiri dana u Iraku. Održali su devet plenarnih sastanaka, konsultovali 136 ljudi koji su bili ili su još uvek u različitim strukturama američke vlasti. U sastavljanju izveštaja je učestvovala 171 osoba. Niko od njih za to nije plaćen.

Neka od važnih pitanja na koja izveštaj naravno nije mogao da odgovori, a koja ističu vodeći američki i zapadnoevropski mediji su:

Hoće li demokrate i republikanci biti u stanju da rade zajedno, je li uopšte moguće dovesti u dogledno vreme iračku vojsku na profesionalan nivo, da li regionalni "loši momci" – Iran i Sirija mogu odigrati pozitivne uloge, i možda najvažnije - koliko je zapravo Džordž Buš u promeni svega što je govorio i radio godinama u vezi sa Irakom sada spreman daleko da ode obzirom da je pre samo mesec dana tokom predizborne kampanje insistirao na dosadašnjoj politici koja, prema ovom izveštaju, nema šansi da uspe?
XS
SM
MD
LG