Dostupni linkovi

Novi briselski politički pritisci


Žana KOVACEVIC, Gjeraqina TUHINA

Predstavnici Vijeća za implementaciju mira i politički lideri BiH danas će u Briselu razgovarati o formiranju vlasti i reformi policije, potvrđeno je iz Ureda visokog predstavnika. Politički direktori zatražiće od bh. političara da pokažu da li su sposobni formirati vlast u zemlji koja nije konstituisana ni dva mjeseca nakon izbora, kaže za Radio Slobodna Evropa šef komunikacija u OHR-u Kris Benet:

«Oni moraju dokazati i da su dovoljno sposobni za to da formiraju vlade. Dva mjeseca nakon izbora još uvijek, dakle, čekamo na imenovanje premijera države. Krajnji rok je bio 5. decembra. To je ipak političko pitanje. Oni će morati dokazati da mogu formirati ove vlasti prilično brzo sada.»

Benet naglašava kako će sastanak u Briselu biti prilika domaćim političarima da pojasne trenutnu situaciju u zemlji, ali i da razgovaraju o reformi policije. Predstavnici stranaka iz Federacije najavili su, međutim, kako ne žele ponovo otvarati političke razgovore o ovoj temi. Predsjednik Socijademokratske partije BiH Zlatko Lagumdžija kaže:

«Uopšte ne želim da učestvujem ni u kakvim raspravama o reformi policije. Postoji sporazum koji je napravljen prije godinu dana, Parlament ga je usvojio, on se mora sprovesti. A vlast koja se konstituiše mora, kao dio svog programa, imati i reformu policije, a ne da se reforme u ovoj zemlji svedu samo na reformu policije. Ova zemlja treba mnogo više posla, pravde, obračuna sa kriminalom i korupcijom, a ne samo pravljenje šupljih reformskih zahvata kojima ne vidimo ni početka ni kraja.»

Očekivanja nisu optimističnija ni kada su u pitanju razgovori o formiranju buduće vlasti, kaže Lagumdžija:

«Ja idem na sastanak Vijeća za implementaciju mira da ponovim svoj stav koji je savršeno jasan veće evo treći mjesec, a to je da ova zemlja mora imati vlast zasnovanu na jasnom programu izlaska iz krize, a ne na tome ko će biti koji ministar i koja će stranka da dobije koju fotelju.»

U Stranci za BiH razgovore u Briselu o uspostavi vlasti u BiH smatraju dobrodošlim, kaže Beriz Belkić:

«Ne vidim da tu išta ima loše, čak dobro će doći potpora nekakva i pomoć da se ovaj proces, koji zaista sporo ide, ubrza i otkoči. A kada je riječ o inicijativama i zahtjevima gospodina Dodika da se otvore politički razgovori vezani za reformu policije, stav Stranke za BiH je da postoji sporazum, da je Vijeće ministara uspostavilo Direkciju i mi mislimo da taj proces treba privesti kraju i suočiti se sa izvještajem i vidjeti kako stvari stoje - i onda eventualno otvoriti razgovore o otklanjanju nekih nejasnoća ili teškoća koje nastanu u tom procesu.»

Predstavnici RS-a u Brisel odlaze sa već poznatim stavovima koje su usvojile Vlada i Narodna skupština ovog entiteta, kaže lider Nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik:

«Tamo ću reći da RS nije ušla u opstrukciju reforme policije, ali ne želi da bude potcijenjena, niti da bude izmanipulisana u svemu tome. Naravno da se ja slažem sa gospodinom Havijerom Solanom, koji je dao intervju u nekim dnevnim listovima, da treba poštovati sporazum. Mi samo to tražimo, dakle, poštivanje sporazuma u dijelu koji se odnosi na formiranje Direkcije, na proces odlučivanja. E kad gospodin Solana to obezbijedi da se provodi sporazum, na istoj smo strani. Sad, nažalost, nismo jer se taj sporazum ne provodi, a neki službenici iz njegovih kancelarija govore kako je to sve u redu, a naravno da nije u redu.»

Hrvatska demokratska zajednica BiH ranije je saopštila da rješenje problema u zastoju reforme policije treba tražiti u okviru već postignutog sporazuma iz prošle godine, uz poštivanje tri evropska principa.

* * * * *

Veće za implementaciju mira dan pre sastanka za zvaničnicima bh. političkih stranaka razmatralo je stanje u toj zemlji.

Pored ponovnog apela da se obave reforme u policiji u skladu sa zahtevima zvaničnika iz Brisela, najveći deo energije učesnika dvodnevnog zasedanja će najverovatnije zauzeti problem formiranja nove vlade u Bosni i Hercegovini.

Izvori iz Evropske unije koji su uključeni u ovaj sastanak, tvrde da članovi Veća za implementaciju mira nisu optimisti da će ishod zasedanja uroditi plodom. Zato i tvrde da je sastanak više neka vrsta pritiska na tamošnje političare.

„Namerno smo pozvali lidere iz Bosne i Hercegovine samo da bi ih podsetili kada su održani izbori i da ih upozorimo da su prošli svi mogući rokovi za formiranje vlade. Takođe želimo jasno da ponovimo da bez policijskih reformi zemlja ne može ići napred“, rekao je za naš radio ovaj izvor.
XS
SM
MD
LG