Dostupni linkovi

SARAJEVO


Visoki povjerenik Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana izjavio je danas u Sarajevu da je reforma policije u BH preduvjet nastavka pregovora o Stabilizaciji i pridruživanju, te dodao BH mora u potpunosti surađivati sa Haškim sudom. Solana je istaknuo da BH mora provesti sve predviđene reforme ukoliko želi nastaviti put prema euroatlanstkim integracijama.
Kada je u pitanje povlačenje paralele između moguće nezavisnosti Kosova i statusa Republike Srpske, Solana je naglasio da ne očekuje nikakve probleme zbog pregovora o konačnom statusu ove pokrajine. On je istaknuo da će konačno rješenje statusa Kosova doprinijeti regionalnoj stabilnosti.
Radikalne elemente u RS-u koji povezuju pitanje Kosova s ovim entitetom Solana je nazvao glasom prošlosti, a ne budućnosti.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG