Dostupni linkovi

SARAJEVO


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine pozvalo je ambasadora Nozozemske Karela Voskulera na hitan sastanak, zbog dodjele medalja pripadnicima holandskog bataljuna UN u vrijeme rata u toj zemlji. Medelje je uručilo Ministarstvo obrane Nizozemske vojnicima koji su 1995. godine bili stacionirani u Srebrenici, gdje su u ljeto te godine snage bosanskih Srba izvršile masakr nad više tisuća Bošnjaka, vojnika i civila. Predsjedništvo BiH objavilo je da je ovaj čin izazvao ogorčenje i negodovanje građana BiH, a posebno obitelji žrtava Srebrenice.

DEN HAAG
Hrvatski generali Ante Gotovina, Ivan Čermak i Mladen Markač izjavili su danas da nisu krivi po četiri nove točke izmjenjene i objedinjene optužnice koja im na teret stavlja progon Srba iz Kninske krajine nakon akcije Oluja.
Trojica generala su odbacili krivicu za ubojstva, nehumana djela i okrutno postupanje prema srpskim civilima. Objedinjenom optužnicom na teret im se stavljaju još progon na rasnoj, vjerskoj i političkoj osnovi, pljačka privatne i javne imovine i bezobzirno razaranje naselja.
Od trojice generala jedino je Gotovina u haškom pritvoru, dok se Čermak i Markač nalaze na privremenoj slobodi i o optužnici su se izjašnjavali video linkom iz Zagreba.
Suđenje bi trebalo početi u svibnju slijedeće godine.

DEN HAAG
Trojica liječnika - iz Srbije, Rusije i Francuske danas poslijpodne u Den Haagu će pregledati vođu Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja, koji se od prošloga tjedna nalazi u zatvorskoj bolnici zbog štrajka glađu, objavio je Haški sud. Šešelj je započeo štrajk glađu 10. studenoga pokušavajući iznuditi od Haškog suda ispunjenje raznih zahtjeva, uključujući ukidanje branitelja po službenoj dužnosti i registriranje svojih savjetnika pri Haškom sudu kao službenih zastupnika.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG