Dostupni linkovi

Šta sa preporukama Iračke studijske grupe?


Nagađanja o tome kako izaći iz iračke krize mogla bi biti okončana 6. prosinca kada će dvostranačka komisija Bijeloj kući i Kongresu predočiti svoje preporuke. Prema pisanju The Washington Posta, početak povlačenja američkih vojnika nije realan prije 2008., odnosno do vremena kada iračke sigurnosne snage bude potpuno osposobljene za vojne i policijske zadaće. To i nije neka novina jer takvom formulacijom se do sada više puta koristio i Georg Bush. Posljednji put krajem prošloga mjeseca kada se u Jordanu sastao sa iračkim premijerom Nuriem AL Malikijem:

"Posao oko gracilnog izlaska nema nikakvog realnog utemeljenja. Mi ćemo pomoći ovoj vladi. Mogu reći da iračka vlada to očekuje od nas, ali i postaje sve sposobnija da preuzme vodstvo u borbi za zaštitu vlastite zemlje."

Prema Malikijevim riječima, iračke snage neće biti sposobne preuzeti takvu ulogu prije polovice 2007. Obojica lidera, međutim, zajednički su ustvrdili da je komisija u svojim preporukama ipak otišla suviše daleko. Podsjetimo da, iako se predviđa postupno povlačenje američkih snaga iz Iraka, koje bi trebalo započeti tijekom slijedeće godine, konačni rokovi kada bi to povlačenje trebalo završiti nisu utvrđeni.

Većina promatrača zaključke smatra svojevrsni kompromisom između zahtjeva za jasno određenim datumom povlačenja - na kojima inzistira Demokratska stranka - i nastojanja da se američke snage povuku tek nakon što bude postignuta kakva-takva vojnička pobjeda, na čemu inzistira predsjednik Bush. Eksperti ističu da američki predsjednik ipak neće moći ignorirati stavove komisije zato što joj predsjedava James Baker, bivši državni tajnik, blizak prijatelji obitelji Bush, predstavnik neokonzervativnog krila Republikanske stranke koji je formulirao Bushovu aktualnu politiku u Iraku. Analitičar William Hartung iz Instituta za vanjsku politiku u New Yorku kaže kako nakon proteklih izbora, Bush mora pokazati javnosti da je fleksibilan političar:

„On će se postaviti tako da ne mora prihvatiti sve stavove komisije, ali neke će odobriti, i to kako bi se pokazao javnosti u drugom svjetlu, ali i zbog toga jer treba promjene u svojoj politici i da bi američkim građanima pokazao da nije neosjetljiv na kritike."

Uostalom, Bush uvijek može reći da povlačenje vojnika iz Iraka prije početka 2008. i nije u suprotnosti sa njegovom dugoročnom politikom, već da se to naprosto dogodilo prije nego je itko mogao predvidjeti.
XS
SM
MD
LG