Dostupni linkovi

Formirano Vijeće naroda RS


Za predsjedavajućeg Vijeća naroda izabran je Dževad Osmančević, dok su za potpredsjednike izabrani Momir Malić, Dragan Vidović i Miroslav Mikeš. Nastojaćemo da Vijeće naroda ne bude kočnica zakona koji se budu usvajali u Narodnoj skupštini, izjavio je po imenovanju novi predsjednik Dževad Osmančević:

«Svakako da ćemo nastojati da u radu Vijeća naroda jako mnogo se angažiramo, i daleko više nego dosad, na preventivnom radu, dakle prilikom predlaganja nacrta određenih zakona, tako da Vijeće naroda ima što je moguće manje posla, ne misleći pritom na veliki dijapazon njegovog rada, a svakako smatramo da u preventivi donošenja nekih rješenja moramo činiti jako mnogo na suradnji s Vladom i s Narodnom skupštinom.»

Izbor rukovodstva Vijeća naroda, koji čine uglavnom članovi Dodikovih socijaldemokrata, otvara mogućnost za promjene Ustava RS-a koje se tiču Vijeća naroda. Potpredsjedavajući iz reda srpskog naroda Momir Malić:

«Mi moramo prići promjeni. A dotle, dok se ove promjene ne dese, moraju biti razumni ljudi, koji će to prevladati i naći dovoljno prostora u svojoj ocjeni. Ja se nadam da smo za ove 4 godine, koje su iza nas u Vijeću naroda, prevazišli sve one slabosti koje su bile u radu Vijeća i da smo spremni da ih kroz ustavne promjene i otklonimo.»

Konstituisanjem Vijeća naroda završeno je formiranje vlasti u RS-u nakon oktobarskih izbora.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    U periodu od 1997. do 2000. godine radio za više bosanskohercegovačkih i inostranih medija. Od 2000. godine radi u dopisnišvu RSE u Banja Luci.

XS
SM
MD
LG