Dostupni linkovi

Danas imena kandidata za mandatara?


Predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, kaže kako je do pomjeranja rokova došlo jer još uvijek nije konstituisan državni Parlament, pa tako ni Predsjedništvo još uvijek nema ime za državnog mandatara:

«Upućeni su kandidatima obrasci koji su propisani i čekamo da oni vrate te ispunjene obrasce da bismo ih uputili Centralnoj izbornoj komisiji i SIPI. Nakon toga će Predsjedništvo obaviti još dodatne konsultacije sa političkim partijama i klubovima koji su zastupljeni u Parlamentu. Nadamo se da će i političke partije između sebe se dogovoriti o čvrstoj koaliciji, jer to nam je potrebno, odnosno o čvrstom partnerskom odnosu i da možemo iduće sedmice doći do imena mandatara.»

Ni vodeće političke partije nisu postigle dogovor kome će pokloniti povjerenje za sastav novog Vijeća ministara BiH. Do sada pristigla imena u Predsjedništvo su Nikola Špirić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Adnan Terzić iz Stranke demokratske akcije i Dragan Vrankić iz Hrvatske demokratske zajednice. Stranka za BiH nije predložila svog kandidata, a prema riječima Beriza Belkića, povjerenje će dati onome ko bude imao većinu glasova u Parlamentu BiH:

«Radi se o tome koja će se parlamentarna većina oformiti i stvar je dogovora te parlamentarne većine oko kandidata, jer odluka Predsjedništva ide u Parlament na potvrdu. Dakle, mi želimo da kandidat bude usaglašen i bude potvrđen. Očekivati je da će to biti kandidat SNSD-a.»

U Stranci demokratske akcije ostaju pri ranije izrečenom stavu da bi pozicija predsjedavajućeg Vijeća ministara prema izbornom rezultatu trebala pripasti ovoj stranci. Ipak, pitanje mandatara i rasporeda pozicija unutar Vijeća ministara zavisi od međustranačkog dogovora, iako SNSD insistira na ovom mjestu, kaže član Predsjedništva SDA Šefik Džaferović:

«Ultimatumima se ne može rješavati nijedno pitanje u BiH. I svako onaj ko postavlja ultimatume mora biti svjestan te činjenice. Mi imamo svoga kandidata, ali sam također dodao da pitanje predsjedavajućeg Vijeća ministara i rasporeda političkih stranaka vezano za pozicije unutar Vijeća ministara zavisi od međustranačkog dogovora koji stranke trebaju postići. Zavisno od toga, dakle od te konačne distribucije, opredijeliće se i naša stranka, odnosno SDA.»

Rajko Vasić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata ističe da se ne radi ni o kakvoj ucjeni kada je riječ o imenovanju mandatara iz reda srpskog naroda:

«To je jednostavno nešto što se podrazumijeva. Nakon Terzića, dakle nakon Bošnjaka, red je da bude neko iz RS-a, odnosno iz srpskog naroda, konkretnije iz SNSD-a. A onda smo mi rekli i našeg kandidata Nikolu Špirića da bude predsjedavajući. To nije nikakav ultimatum ili ucjen - da se formiranje izvršne vlasti i svake druge vlasti u BiH atomski ubrzava i mislim da bi to bilo najbolje za BiH.»

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici 1990. nisu željeli reći koga će podržati od trojice kandidata, uz obrazloženje da stranka o tome još uvijek nije raspravljala, kaže Vinko Zorić:

«Ne znam ja za koga smo mi. Nas smo dva zastupnika i naša stranka o tome još nije raspravljala.»

Iako u Predsjedništvu ne žele govoriti o pristiglim imenima kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, nezvanično saznajemo kako Nikola Špirić iz SNSD-a zasad ima najveću podršku među strankama koje imaju parlamentarnu većinu.
XS
SM
MD
LG