Dostupni linkovi

Odlikovanja "zaštitnicima" Srebrenice


Udruženja građana Bosne i Hercegovine i članovi Društva za ugrožene narode protestvovali su danas pred zgradom holandskog parlamenta u Hagu i kasarne u Asenu. Protesti su organizovani zbog odluke vlade Holandije da odlikuje vojnike koji su učestvovali u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Udruženja mladih iz BiH koji žive u Holandiji Admira Fazlić bila je u kasarni u Asenu gdje je holandski ministar odbrane odlikovao oko 500 vojnika:

"Bosanskohercegovački građani u Holandiji i van Holandije nisu srećni sa dodjelom ove vrste odlikovanja holandskim vojnicima, zato što smatraju da ti vojnici nisu spasili građane Srebrenice i Srebrenicu."

Satko Mujagić godinama živi u Hagu, danas je protestvovao pred zgradom parlamenta te zemlje. Kaže da se prateći vijesti i medije u toj zemlji stiče utisak da Holanđani potcjenjuju ulogu svojih vojnika u Srebrenici:

"Zaboravljaju po meni onu drugu stranu šta se ustvari u Srebrenici desilo. Mislim da se uglavnom podcjenjuje politička težina ovog čina."

Na proteste u Asen došao je i Tobias Vernle iz švajcarskog Društva za ugrožene narode:

"Ne postoji ni najmanji razlog da se ti vojnici, iako su vojnici tamo vršili neke zapovjesti, da sada budu odlikovani."

Nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini ogorčene su odlukom Holandije da vojnicima koji su bili u Srebrenici da odlikovanja. Munira Subašić iz Udruženja majke Srebrenice:

"Sa ovim odlikovanjem su pokazali da su oni saučesnici zločina. Mislim da umjesto odlikovanja i ploče trebali su staviti stub srama."

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je iznenađen ovakvom odlukom holandske vlade:

"S obzirom da je minister odbrane u prošlom sazivu holandske vlade podnije ostavku, jer je njihova interna istraga došla do jasnih pokazatelja da je taj bataljon pravio greške koje su na kraju rezultirale I pogibijom desetak hiljada ljudi."

Portparol Ministarstva inostranih poslova Nebojša Regoje navodi da je ambasador BIH u Holandiji Fuad Šabeta u odluci da se vojnici koji su bili stacionirani u Srebrenici odlikuju razgovorao sa predstavnicima holandskog Ministarstva odbrane:

"Gospodin Šabeta je zatražio dodatna objašnjenja i izrazio žaljenje zbog takve odluke Vlade."

Studentski EFM radio iz Sarajeva danas je ironično uputio čestitku 3. holandskom bataljonu na priznanju, Vladi Kraljevine Holandije i holandskoj ambasadi u Sarajevu. Urednik EFM Zoran Ćatić:

"To je mislim ono jedna sramna odluka ne samo holandske vlade nego i kompletne međunarodne zajednice i njihovog odnosa prema BIH, i ne u smislu samo zemlje nego direktno se odnosi na svakog građanina BiH."

Holandski ministar odbrane Henk Kamp danas je u kasarni u Asenu otkrio spomen ploču u čast holandskih vojnika. Odlikovanje je dobilo oko 500 vojnika, među njima i oni koji u julu 1995 godine nisu uspjeli da spriječiti zločin u Srebrenici. U Holandiji danas živi oko 200 izbjeglica iz Srebrenice. Za vrijeme protesta žene Srebrenice nosile su 60 metara dug plakat na kojem su se nalazila imena 8ooo ubijenih Srebreničana.
  • 16x9 Image

    Marija Arnautović

    U novinarstvu od 1998, a od 2004. novinar-reporter i urednik vijesti u sarajevskom birou RSE i urednica i voditeljica magazina TV Liberty.

XS
SM
MD
LG