Dostupni linkovi

Odlikovanja "zaštitnicima" Srebrenice


Udruženja građana Bosne i Hercegovine i članovi Društva za ugrožene narode protestvovali su danas pred zgradom holandskog parlamenta u Hagu i kasarne u Asenu. Protesti su organizovani zbog odluke vlade Holandije da odlikuje vojnike koji su učestvovali u mirovnim misijama u Bosni i Hercegovini.

Predsjednica Udruženja mladih iz BiH koji žive u Holandiji Admira Fazlić bila je u kasarni u Asenu gdje je holandski ministar odbrane odlikovao oko 500 vojnika:

"Bosanskohercegovački građani u Holandiji i van Holandije nisu srećni sa dodjelom ove vrste odlikovanja holandskim vojnicima, zato što smatraju da ti vojnici nisu spasili građane Srebrenice i Srebrenicu."

Satko Mujagić godinama živi u Hagu, danas je protestvovao pred zgradom parlamenta te zemlje. Kaže da se prateći vijesti i medije u toj zemlji stiče utisak da Holanđani potcjenjuju ulogu svojih vojnika u Srebrenici:

"Zaboravljaju po meni onu drugu stranu šta se ustvari u Srebrenici desilo. Mislim da se uglavnom podcjenjuje politička težina ovog čina."

Na proteste u Asen došao je i Tobias Vernle iz švajcarskog Društva za ugrožene narode:

"Ne postoji ni najmanji razlog da se ti vojnici, iako su vojnici tamo vršili neke zapovjesti, da sada budu odlikovani."

Nevladine organizacije u Bosni i Hercegovini ogorčene su odlukom Holandije da vojnicima koji su bili u Srebrenici da odlikovanja. Munira Subašić iz Udruženja majke Srebrenice:

"Sa ovim odlikovanjem su pokazali da su oni saučesnici zločina. Mislim da umjesto odlikovanja i ploče trebali su staviti stub srama."

Predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić u izjavi za Radio Slobodna Evropa kaže da je iznenađen ovakvom odlukom holandske vlade:

"S obzirom da je minister odbrane u prošlom sazivu holandske vlade podnije ostavku, jer je njihova interna istraga došla do jasnih pokazatelja da je taj bataljon pravio greške koje su na kraju rezultirale I pogibijom desetak hiljada ljudi."

Portparol Ministarstva inostranih poslova Nebojša Regoje navodi da je ambasador BIH u Holandiji Fuad Šabeta u odluci da se vojnici koji su bili stacionirani u Srebrenici odlikuju razgovorao sa predstavnicima holandskog Ministarstva odbrane:

"Gospodin Šabeta je zatražio dodatna objašnjenja i izrazio žaljenje zbog takve odluke Vlade."

Studentski EFM radio iz Sarajeva danas je ironično uputio čestitku 3. holandskom bataljonu na priznanju, Vladi Kraljevine Holandije i holandskoj ambasadi u Sarajevu. Urednik EFM Zoran Ćatić:

"To je mislim ono jedna sramna odluka ne samo holandske vlade nego i kompletne međunarodne zajednice i njihovog odnosa prema BIH, i ne u smislu samo zemlje nego direktno se odnosi na svakog građanina BiH."

Holandski ministar odbrane Henk Kamp danas je u kasarni u Asenu otkrio spomen ploču u čast holandskih vojnika. Odlikovanje je dobilo oko 500 vojnika, među njima i oni koji u julu 1995 godine nisu uspjeli da spriječiti zločin u Srebrenici. U Holandiji danas živi oko 200 izbjeglica iz Srebrenice. Za vrijeme protesta žene Srebrenice nosile su 60 metara dug plakat na kojem su se nalazila imena 8ooo ubijenih Srebreničana.
XS
SM
MD
LG