Dostupni linkovi

LJUBLJANA


Slovenačke vlasti su naložile rušenje romskog naselja kod sela Ambrus u blizini Ljubljane u kojem je do pre mesec dana živela romska porodica Strojan koja je u međuvremenu smeštena u jedan izbeglički centar jer su žitelji mesta oko Dečje vasi protestovali protiv prisustva Roma i fizički sprečavali njihov povratak.
Ministarstvo za zaštitu okoline je saopštilo u subotu da je donelo rešenje o izvršenju sudske presude iz 2002. godine, prema kojoj to romsko naselje ne može biti legalizovano.
Predsednik Slovenije Janez Drnovšek je izjavio da je država pogrešila čim je nastao problem jer je "popustila ulici" i tako stvorila presedan koji je rezultirao antiromskim protestima u svim opštinama u koje je pokušana selidba Roma.
"Pristankom na njihovo iseljenje iz sela Ambrus vlada je očito napravila ključnu grešku. Odmah je morala da obezbedi red i mir u skladu sa zakonima, a da dodatnim merama smiri situaciju, i da se pobrine za sigurnost romske porodice i stanovnika Ambrusa", rekao je predsednik Drnovšek.
XS
SM
MD
LG