Dostupni linkovi

ZAGREB


Branimir Glavaš, hrvatski političar osumnjičen za zločine počinjene početkom devedesetih nad Srbima u Osojeku, pušten je na slobodu, a istraga protiv njega privremeno je prekinuta.
Istražni sudija je objavio da je odluku doneo na osnovu mišljenja lekara koji utvrdili da Glavaš nakon 37 dana štrajka glađu nije u stanju da prisustvuje saslušanjima.
Ranije danas, pre objavljivanja ove odluke, grupa hrvatskih akademika biskupa je zatražila danas od Ustavnog i od Vrhovnog suda da omoguće Branimiru Glavašu, koji već 37 dana štrajkuje glađu, da se brani sa slobode.
Peticiju su potpisale 23 osobe - devetnaestoro članova Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (Ivan Aralica, Smiljko Ašperger, Stjepan Babić, Zvonimir Baletić, Slaven Barišić, Rafo Bogišić, Dragan Dekaris, Dubravko Jelčić, Mislav Ježić, Ivica Kostović, Slavko Matić, Slobodan Novak, Ivo Padovan, Josip Pečarić Stanko Popović, Zdenko Škrabalo, Josip Tišljar, Nenad Trinajstić i Alica Wertheimer-Baletić) i četvorica biskupa (Mile Bogović, Valentin Pozaić, Želimir Puljić i Marin Srakić).
Saopšteno je da će Glavaš biti prevezen u bolnicu u Osijek na lečenje.
Istraga protiv Glavaša je pokrenuta pre pet meseci. Jednomesečni pritvor mu je bio određen kako ne bi uticao na svedoke i zbog težine krivičnog dela za koje je osumnjičen.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG