Dostupni linkovi

Ne zna se da li će Rusija upotrebiti veto


Po povratku iz, kako je ocenjeno, veoma važne posete Moskvi, premijer Agim Čeku je izjavio da se ruski stav o statusu Kosova neće odmah promeniti, ali je najavio da će se uskoro videti rezultati njegovih razgovora sa ruskim zvaničnicima. Čeku je rekao da se još uvek ne zna kako će Rusija reagovati na nezavisnost Kosova:

“Od razgovora koje smo imali nisam stekao utisak da je Rusija odlučila da iskoristi veto na nezavisnost Kosova. Oni traže da se pregovori nastave i da Priština i Beograd postignu dogovorno rešenje, bez nametanja rokova.”

Čeku je posetu Moskvi ocenio kao veoma uspešnu:

“Sama činjenica da smo zvanično pozvani u Moskvu govori da Rusija priznaje kosovske institucije kao jedini predstavnike naroda. Time smo uspostavili kanale komunikacije sa zvaničnom Moskvom.”

Kosovski premijer je istakao da su ruski zvaničnici pozitivno ocenili napredak koji je postignut na Kosovu, a posebno napore u cilju integracije manjina. Premijer je kazao da je Rusiji prenet stav da je nezavisnost jedino rešenje i da je kosovsko pitanje jedinstveno u svetu:

“Takođe, izneli smo protivargumente propagandi protiv Kosova.”

Kosovski premijer je izrazio uverenje u pozitivne efekte njegove posete Moskvi, što će se videti u narednom periodu. Čeku je prethodnih dana u Zagrebu razgovarao sa hrvatskim čelnicima. On je ocenio da Kosovo i Hrvatska imaju prijateljske i partnerske odnose.
XS
SM
MD
LG