Dostupni linkovi

SARAJEVO


Predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić danas će u Sarajevu prisustvovati obilježavanju Dana Oružanih snaga BiH, 1. decembra. Programom je predviđena predaja raporta predsjedavajućem Predsjedništva BiH, pozdrav zastavi i obilazak jedinica. Na sinoć održanom prijemu povodom obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, ministar odbrane Nikola Radovanović rekao je: „Spremni smo da izgradimo profesionalne vojne snage, organizirane, opremljene i obučene prema NATO standardima, sa veličinom i strukturom koja je u skladu sa odbrambenim potrebama i ekonomskom moći BiH“.

BERLIN
Donji dom njemačkog Parlamenta (Bundestag) odobrio je produženje njemačke misije u BiH na još godinu dana, ali sa smanjenim brojem pripadnika mirovnih snaga. To će biti prvi korak ka postepenom povlačenju njemačkih mirovnjaka iz BiH, u kojoj se trenutno nalazi oko 850 njemačkih vojnika, prenose agencije. Zvaničnici Evropske unije sastaće se ovog mjeseca i razgovarati o povlačenju iz BiH.

TUZLA
Od ponoći, Međunarodni aerodrom Tuzla potpuno je zatvoren za civilni avio-saobraćaj. Američke vojne snage iz sastav Sfora, stacionirane u Bazi Orao, koje su pružale usluge radio-navigacije napustle su ovu bazu i započele demontažu opreme. BH vlasti nadleže za civilnu kontrolu letenja, nisu osigurale potrebnu opremu zbog čega će prema procjenama Tuzlanski aerodrom biti zatvoren do marta iduće godine.
XS
SM
MD
LG