Dostupni linkovi

Hrvatski predsjednik u Sarajevu


Po riječima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, Bosna i Hercegovina i Hrvatska otvorile su pitanje zajedničkog pristupa evroatlantskim integracijama. Nakon poziva u program Partnerstvo za mir, Bosna i Hercegovina želi da krupnim koracima ide ka krajnjem cilju - ka članstvu u Evropskoj uniji. Radmanović je dodao da se razgovaralo i o nekim otvorenim pitanjima:

«Među ta otvorena pitanja spadaju neki problemi granice, spadaju imovinski problemi, ali sve je to mnogo manje od dobrosusjedskih odnosa, zajedničke saradnje, zajedničkih nastupa u narednom periodu i na drugim tržištima i na tržištu BiH i Hrvatske.»

Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić čestitao je članovima Predsjedništva BiH na prijemu u Partnerstvo za mir, prvoj velikoj stepenici u evroatlantskim integracijama:

«To je tek početak, ali svakako veliki početak i potrebno je i naglasiti to evropsko usmjerenje. Naglasili smo i suradnju sa Haškim tribunalom, jer ako se krivnja individualizira, prestaje kolektivno optuživanje - jer nisu narodi krivi za ono što su činili pojedinci.»

Ono što je bitno, naglasio je Mesić, jeste da dvije zemlje Evropa propozna kao zonu sigurnosti u kojoj se sarađuje i u koju se isplati ulaziti sa novim tehnologijama i kapitalom.
  • 16x9 Image

    Milad Obradović

    Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

XS
SM
MD
LG