Dostupni linkovi

ISTANBUL


Papa Benedikt XVI i vaseljenski patrijarh Vartolomej pozvali su nakon mise u Istanbulu na prevladavanje hiljadugodissnjeg raskola izmedju katolika i pravoslavaca.
"Podele koje postoje medju hrisscanima su skandal za svet i prepreka za objavu verske doktrine", kazao je poglavar rimokatoliccke crkve.
On smatra da bi trebalo obnoviti hriscanske vrednosti Evrope, koje su duboko ukorenjene u njenoj istoriji.
Benedikt XVI je pozvao svetske lidere da postuju slobodu veroispovesti kao osnovno ljudsko pravo.
U zajednickom saopstenju pape i vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Prvog istice se da postovanje verskih sloboda treba da bude kriterijum za ulazak u Evropsku uniju.
Oni su izrazili zzelju da katoliccka i pravoslavna crkva krenu putem ujedinjenja, kako bi se prevazissao hiljadugodissnji raskol.
Zapadna i istoccna hrissanska crkva razdvojile su se u Velikom raskolu (ssizmi) 1054. godine zbog neslaganja oko teolosskih pitanja i papinog autoriteta.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG