Dostupni linkovi

LONDON


Britanski ministar unutrassnjih poslova Dzzon Rid (John Reid) izjavio je danas da su tragovi polonijuma 210, kojim je otrovan bivssi ruski agent Aleksandar Litvinenko, pronadjeni na 12 mesta u Londonu, i dodao da se, zbog moguche radijacije, ispituje i peti avion.
On je potvrdio da su tragovi polonijuma 210 pronadjeni u tri aviona Britiss Ervejza, koji su stacionirani na londonskom aerodromu, kao i u joss jednom avionu koji je zadrzzan u Moskvi.
Britis ervejz navodi da su ti avioni sada van upotrebe i da su rizici po zdravlje ljudi mali. Medjutim, nadlezne institucije moraju da kontaktiraju 33 hiljade putnika i 3 hiljade zaposlenih koji su u poslednjih mesec dana bili na 200 letova ovih aviona, da bi iskljuccili moguccnost bilo kakvog rizika po njihovo zdravlje.
Do sada je 18 osoba, koje su mozzda bile izlozzene polonijumu 210,
upucheno u specijalisticcke klinike, ali je svih 29 testova urina bilo
negativno, rekao je Rid. On je dodao da je od ruskih vlasti zatrazzena puna saradnja u istrazi trovanja Aleksandra Litvinenka.
"Sekretar za spolje poslove Margaret Beket (Beckett) razgovarala je jucce sa ssefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, zatrazzivssi svu neophodnu pomocc kada je recc o uticaju ovog incidenta na zdravlje stanovnisstva, kao i saradnju u istrazi same Litvinenkove smrti. Ruski ministar je obeccao punu saradnju", kazao je Rid.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG