Dostupni linkovi

Američki predsjednik dao podršku iračkom premijeru


Američki predsjednik i irački premijer razmotrili su stanje u Iraku i moguća rješenja sve dublje krize u koju tone ta zemlja, potresena svakodnevnim nasiljem i otvorenim gradjanskim ratom izmedju tamošnjih sija i sunija.

Administracija u Washingtonu zeli promjenu dosadašnjeg kursa prema Iraku i trenutno je spremna razmotriti svaku konstruktivnu opciju, osim podjele zemlje izmedju njezinih dviju dominantnih skupina, rekao je nakon sastanka američki predsjednik George W. Bush.

"Rekao sam premijeru al-Malikiju da smo spremni promijeniti naš pristup kako bismo bolje podrzali zajedničku iračku vladu, te kako glavni principi našeg angazmana u Iraku ostaju čvrsti i nepromijenjivi. Zajednički uspjeh u Iraku nalaze da zemlja ostane jedinstvena, a demokracija očuvana, da prevlada vladavina zakona i da se poštuju prava manjina. Premijer al-Maliki mi je rekao da podjela Iraka na dva djela, kako neki predlazu, nije rješenje koje zeli irački narod i da bi svaka podjela zemlje potakla dalje sektaško nasilje," rekao je američki predsjednik Bush.

Iračka vlada nema mnogo izbora i u cilju smirivanja napetosti u zemlji i sprečavanja njezinog potpunog raspada, spremna je slušati svakoga tko zeli pomoći, rekao je premijer al-Maliki.

"Spremni smo suradjivati sa svakim tko vjeruje u vladu nacionalnog jedinstva i zeli s njom suradjivati, posebno s našim susjedima. Irak pripada Iračanima i njegove granice moraju biti osigurane, kako se nitko ne bi miješao u naše unutrašnje stvari," izjavio je premijer al-Maliki.

Dok su Bush i al-Maliki razgovarali u Amanu, iračka militantna skupina "Islamska vojska" pozvala je danas svoje sunijske pristase u Bagdadu da povedu sveti rat protiv sija u "sudbinskoj borbi". Ta skupina koja je inače do sada preuzela odgovornost za nekoliko napada na američke snage, kao i za vise otmica stranaca, prvi je put otvoreno pozvala na nasilje medju samim muslimanima.

Pokusavajući navesti Iran da počne igrati konstruktivnu ulogu u Iraku, kroz utjecaj na sitski faktor, irački predsjednik Jalal Talabani u trodnevnom je posjetu Teheranu gdje razgovara s iranskim i sirijskim duznosnicima. No, umjesto poruke iračkim sijama, predsjednik Irana Mahmud Ahmadinejad danas je pozvao američki narod da korigira politiku vlade u Washingtonu prema Iraku.

"Savjetujem vam, da ako zbilja mislite otići iz Iraka i, kako kazete, predati vlasti iračkoj vladi, da se onda tako i ponasate," izjavio je iranski predsjednik.

Trazeći častan američki izlaz iz Iraka, protekle je noći dvostranačka Studijska skupina za Irak, koju vodi bivsi drzavni tajnik James Baker, sinoć je postigla konsenzus oko zavrsnog izvjestaja u kojem će preporučiti korekciju američke politike u Iraku. Supredsjedatelj Studijske skupine za irak, Lee Hamilton,

"Mogu reći dvije stvari. Prva je da smo danas poslijepodne postigli konsenzus o preporuci koju ćemo dati predsjedniku. Drugo, sadrzaj te preporuke bit će objavljen 6. decembra", izjavio je Hamilton.

Ne čekajući sluzbenu objavu, izvori bliski Studijskoj skupini izjavili su za New York Times da ona predvidja postupno povlačenje 15 američkih brigada iz Iraka, ali ne utvrdjuje raspored njihovog odlaska iz te zemlje.

Preporuke Studijske skupine, osnovane na zahtjev Kongresa, nisu obvezujuće, ali u situaciji kada su američki birači na kongresnim izborima prije tri sedmice odbacili strategiju Bushove administracije u Iraku, bez sumnje će imati znatnu političku tezinu.
XS
SM
MD
LG