Dostupni linkovi

RIGA


NATO je danas sa samita u Rigi pozvao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u članstvo svog programa Partnerstvo za mir.
"Imajući u vidu dugoročnu stabilnost zapadnog Balkana i uvažavajući napredak koji su do sada ostvarile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, danas smo pozvali ove zemlje da se pridruže Partnerstvu za mir", saopšteno je u Rigi.
Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer) je ocenio da ovakva odluka ne predstavlja odstupanje tog vojnog saveza od ranije principa o potrebi da Srbija i Bosna i Hercegovina najpre dokažu punu saradnju sa Haškim tribunalom.
Okolnosti su dopustile da donesemo političku odluku i ja ne činim ništa van onoga što sam vam rekao u Briselu o nužnosti saradnje sa Tribunalom u Hagu. Mislim da nisam popustio, ni saveznici nisu popustili. Ali oni su želeli da pošalju znak, a to je signal trima zemljama od kojih dve imaju problem sa Međunarodnim tribunalom i Crnoj Gori gde je situacija čista.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG