Dostupni linkovi

RIGA


NATO je danas sa samita u Rigi pozvao Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u članstvo svog programa Partnerstvo za mir.
"Imajući u vidu dugoročnu stabilnost zapadnog Balkana i uvažavajući napredak koji su do sada ostvarile Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija, danas smo pozvali ove zemlje da se pridruže Partnerstvu za mir", saopšteno je u Rigi.
Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer) je objasnio odluku:
"Odlučili smo da napravimo veoma važan korak – čija je važnost po meni ogromna – a to je da ponudimo Partnerstvo za mir Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori", rekao je Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer (Jaap de Hoop Scheffer).
Generalni sekretar NATO-a je ocenio da ovakva odluka ne predstavlja odstupanje tog vojnog saveza od ranije principa o potrebi da Srbija i Bosna i Hercegovina najpre dokažu punu saradnju sa Haškim tribunalom.
"Okolnosti su dopustile da donesemo političku odluku i ja ne činim ništa van onoga što sam vam rekao u Briselu o nužnosti saradnje sa Tribunalom u Hagu. Mislim da nisam popustio, ni saveznici nisu popustili. Ali oni su želeli da pošalju znak, a to je signal trima zemljama od kojih dve imaju problem sa Međunarodnim tribunalom i Crnoj Gori gde je situacija čista", rekao je generalni sekretar NATO-a.
Na dvodnevnom samitu koji je završen popodne izražena je odlučnost NATO-a da nastavi misiju u Afganistanu.
Predstavnici država-članica NATO-a dogovorili su se da ublaže neke restrikcije koje utiču na mobilnost snaga u NATO-u. Reč je o ukidanju dosadašnje zabrane delovanja snagama nekih zemalja van njihovog delokruga u Afganistanu i ukidanje obaveze konsultacija svoje vlade za dejstvo van područja u kojem su snage raspoređene.
XS
SM
MD
LG