Dostupni linkovi

RIGA / MOSKVA


NATO je odlučio da pozove Srbiju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru u svoj program Partnerstvo za mir saznaje Radio Slobodna Evropa, s tim što je poziv Crnoj Gori bezuslovan, a poziv Srbiji i Bosni i Hercegovini je uslovljen time da u roku od godinu dana moraju da dokažu punu saradnju sa Haškim tribunalom.
To je Radiju Slobodna Evropa danas u Rigi rekao jedan visokorangirani zvaničnik NATO-a precizirajući da će odluka biti objavljena u sredu.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je rekao da će Hrvatska, Makedonija i Albanija biti pozvane u članstvo tog vojnog saveza na naerdnom samitu u Rigi.
I Dimitrij Rupel, ministar spoljnih poslova Slovenije je izjavio državnoj radio-televiziji svoje zemlje da bi Srbija, BiH i Crna Gora trebalo na ovom samitu da budu primljene u Partnerstvo za mir.
"Ocekujem da ce Srbija Bosna i Hercegovina i Crna Gora dobiti 'zeleno svjetlo' za ulazak u program 'Partnerstvo za mir'. Sto se tice prijema novih clanica u NATO, Albanije, Hrvatske i Makedonije, mislim da ce biti izdana jedna ohrabrujuca izjava. Radujem se tome jer vjerujem da je vrijeme da se preostali dio prostora bivse Jugoslavije sto prije prikljuci nama i postane dio euroatlantske grupacije," izjavio je ministar Rupel za RTV Slovenije.
Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordž Buš (George Bush) je rekao na da će na ovom samitu biti potvrđena "politika otvorenih vrata" kao ohrabrenje Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji koje bi trebalo da budu naerdnim talasom proširenja NATO-a.
Kremlj je objavio da predsednik Rusije Vladimir Putin neće boraviti na samitu čime su demantovane tvrdnje nekih ruskih i zapadnih medija prema kojima bi predsednik Rusije mogao doći u Rigu na sastanke sa predsednicima Letonije i Francuske. U Moskvi je saopšteno da "na žalost" nije moguće usaglasiti rasporede trojice predsednika.
XS
SM
MD
LG