Dostupni linkovi

Pukovnik posvedočio da je Vojska krila Mladića


Svedok Srboljub Nikolić, pred sudom je rekao da je boravak haškog optuženika Ratka Mladića u objektima Vojske Jugoslavije bio dozvoljen i legalan, i da je najmanje 500 oficira znalo gde se general nalazi.

Nikolić je radio u Vojnoj službi bezbednosti, nadređeni mu je bio Aco Tomić, a bio je odgovoran za bezbednost objekata za posebne namene i bezbednost najodgovornijih ljudi u vojsci i državi, između ostalog i za sigurnost tadašnjeg saveznog predsednika Vojislava Koštunice.

On je rekao da je 2002. godine dva puta video Mladića. Prvi put u jednom objektu u kasarni Topčider za koji nije ni znao da postoji, a drugi put kada je optuženi general napuštao kasarnu Gardijske brigade na
Topčideru.

Prema rečima Nikolića, Zdravko Tolimir je vodio akciju prebacivanja Ratka Mladića iz topčiderske kasarne, što je saznao iz razgovora sa optuženim Jovom Đogom.

„Dobio sam naredbu telefonom da nabavim vozilo kojim će Mladić napustiti objekat. Došao je jednim vozilom, prešao u drugo i otišao, a o tome sam obavestio Acu Tomića“, rekao je Nikolić.

On je izjavio da su posle hapšenja jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića predstavnici vojske i vlasti, premijer Zoran Đinđić i ministar policije Dušan Mihajlović, preko generala Momčila Perišića razgovarali sa Mladićem o njegovoj predaji:

„To se sve dešavalo za vreme špijunske afere sa Momčilom Perišićem“, naveo je Nikolić.

Inače, sudsko veće ukinulo je pritvor optuženom Marku Lugonji. Lugonja, bivši general Vojske Republike Srpske, šesti je okrivljeni kome je dozvoljeno da se brani sa slobode, dok će ostalih petoro ostati u pritvoru.
XS
SM
MD
LG