Dostupni linkovi

Samit bez novih poziva za članstvo


Generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer pozvao je danas članice saveza da, uprkos jačanju talibanskog nasilja i sve većem broju žrtava u Avganistanu, ne gube nadu i izrazio uverenje da vojna operacija u toj zemlji može biti uspešna. On je, tokom susreta sa predsednicom Letonije Vajrom Vike Frejberga (Vaira Vike-Freiberga) uoči današnjeg samita Severnoatlantske alijanse, izrazio nadu da će do 2008. godine avganistanske snage moći postepeno da preuzimaju bezbednosne zadatake u zemlji. Šefer je zatražio od članica saveza odlučniji angažman:

"Moramo obezbediti odgovarajuća sredstva za našu misiju. Neprihvatljivo je da našim snagama na jugu Avganistana još uvek nedostaje 20 procenata obećane opreme i trupa. Često sam to govorio i ponovo upozoravam na problem nacionalnih barijera u okviru saveza koje onemogućavaju fleksibilnost komandantima na terenu, što podriva našu operativnu efikasnosti."

Predsednica Letonije Vajra - Vike Frejberga upozorila je na posledice ukoliko NATO ne ispuni zadatak:

"U slučaju neuspeha naše misije u Avganistanu, onda će se sigurno Talibani i Al Kaida vratiti na vlast. To će ohrabtiti islamske ekstremiste svuda u svetu, a to je scenario koji svakako ne zelimo da se ostvari."

I predsednik SAD Džordž Buš je, tokom posete susednoj Estoniji na putu za Letoniju, zatražio odlučniji angažman i slanje dodatnih snaga u Avganistan:

"U Rigi ćemo razgovarati kako treba da izgleda naša vojna alijansa, imajući u vidu iskustva iz Avganistana. Nastavićemo transformaciju NATO-a i poboljšati njegovu sposobnost da uspešno ispuni misiju u 21 veku. Menja se karakter izazova i pretnji. Zato i naše sposobnosti moraju da se menjaju da bi NATO ostao releventan."

Sa samita u Rigi neće biti novih poziva u članstvo zapadnog vojnog saveza, ali će ipak, kako se očekuje, biti potvrđena politika "otvorenih vrata", kao ohrabrenje Albaniji, Hrvatskoj i Makedoniji koje bi trebale biti obuhvaćene sledećim krugom proširenja. Lideri NATO bi trebalo da upute "snažnu poruku da očekuju" da Srbija, BiH i Crna Gora što pre ispune sve uslove i pridruže se programu Partnerstvo za mir.
XS
SM
MD
LG