Dostupni linkovi

Tajni susret u Zagrebu


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović za posjetu svojih kolega Komšića i Silajdžića Zagrebu, kako kaže, saznao je iz medija i od novinara. Iako članovi Predsjedništva imaju pravo putovati privatno i zvanično bez znanja druga dva člana, ova posjeta desila se pod čudnim okolnostima, kaže za Radio Slobodna Evropa predsjedavajući Radmanović:

“Članovi Predsjedništva imaju pravo da putuju i zvanično i privatno a da ne obavijeste druge članove Predsjedništva, ali da je prilično čudno kad dva člana Predsjedništva idu a da ne obavijeste trećega. Čudnije je utoliko što gospodin Mesić dolazi u četvrtak u radnu posjetu u Sarajevo, a po informacijama koje su vaše kolege prikupile i od kojih sam ja i saznao, trebalo je da sinoć budu na večeri sa gospodinom Mesićem, pored nekih drugih ljudi. Za posjetu sam saznao od novinara. Nije niko od druga dva člana Predsjedništva mi to rekao, samo mi je gospodin Komšić telefonom, nakon što sam ja saznao i nakon što sam ga ja pitao, potvrdio da idu.”

O posjeti Zagrebu nije bilo obaviješteno ni Ministarstvo vanjskih poslova BiH, što predstavlja neku vrstu paralelizma, nezvaničnog rada i privatnih odnosa, naglašava ministar Mladen Ivanić:

“Činjenica da jedan član Predsjedništva nije znao za taj sastanak je apsolutno nedopustiva, posebno što to može razviti teoriju da Zagreb najneposrednije utiče na unutrašnje političke prilike u BiH. Zamislite samo kakva bi reakcija javnosti bila, posebno u Sarajevu, da je bilo obrnuto, da je neko iz RS-a imao takvu vrstu sastanka u Beogradu. Vrlo često se i na najavljene sastanke obruši masa kritike iz Sarajeva kada su posjete Beograda i Banje Luke u pitanju. U ovom slučaju lično mislim da je jedna velika greška članova Predsjedništva i ja se nadam da će se oni javnosti BiH za ovo što se desilo izviniti.”

Predsjednik Mesić o susretu sa Komšićem i Sičajdžićem je kazao:

"Da sastali smo se. Rečeno je da je to tajni sastanak, ali to nije nikakav tajni sastanak. Mene je nazvao moj prijatelj i rekao mi da ima jedno obiteljsko slavlje, da su tu dva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i da li bih htio doći. Budući da sam ja trećeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine sreo u Crnoj Gori i da sam sa njim razgovarao, a s ovom dvojicom nisam, iskoristio sam priliku da se nađemo. To nije bilo druženje na duže vrijeme. Malo smo razgovarali o Bosni i Hercegovini, o potrebi da se dogradi Daytonski sporazum, da Bosna profunkcionira kao država i da što prije dobije Vladu. Spremam se u Sarajevo. Razgovarati ću sa svim članovima Predsjedništva, tako da tu nema nikakvog nesporazuma."

Komšić i Silajdžić danas nisu bili dostupni za komentare. U Komšićevoj Socijademokratskoj partiji tvrde kako je ovo bila privatna posjeta hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću, koji je i uputio poziv. Glasnogovornik SDP-a Damir Mašić kaže:

“Gospodin Komšić je otišao na privatni poziv od strane svog prijatelja gospodina Mesića, koji je u ovom slučaju predsjednik Republike Hrvatske. I s te strane, pošto se radi o privatnoj posjeti, ja ne vidim nikakve probleme, mi u SDP-u ne vidimo nikakve probleme u vezi s tim. To što je bio pozvan gospodin Silajdžić, a eventualno jeste ili nije gospodin Radmanović i što je otišao jedan, a ne obojica, to zaista ne možemo mi komentarisati, to trebate pitati one ljude koji su bili direktni sudionici toga.”

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović naglašava kako kolektivni šef države mora biti primjer drugim državnim organima kako se radi i dodaje da, i pored niza otvorenih pitanja, posjeta Zagrebu ne bi trebala uticati na dalji rad ove institucije:

“Dakle, siguran sam da će i druga dvojica pokušati da jedna ovakva posjeta ili nešto slično ne napravi nepovjerenje među nama i da da utiče na čitavu BiH. Moram reći da smo u prvih dvadesetak dana dosta dobro se slagali, jer mislimo sve trojica da trebamo da gradimo povjerenje u BiH, a ne da je u startu razgrađujemo.”
XS
SM
MD
LG