Dostupni linkovi

SARAJEVO / BANJA LUKA / MRKONJIĆ GRAD


Dan državnosti Bosne i Hercegovine obeležen je danas, ali kao i proteklih godina samo u delu te zemlje - Federaciji Bosne i Hercegovine.
Svečani prijem povodom praznika priredili su sinoć u Sarajevu Haris Silajdžić i Željko Komšić, članovi državnog Predsedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda, dok Nebojša Radmanović, član Predsedništva iz Srpskog naroda, nije bio prisutan.
Predsednik Republike Srpske Milan Jelić je izjavio da je "za Republiku Srpsku 25.novembar samo istorijski datum ranije socijalističke federativne jedinice Bosne i Hercegovine" i da obeležavanje tog praznika smatra "najdirektnijim kršenjem Ustava Bosne i Hercegovine prema kojem je ona država dva ravnopravna i jedinstvena entiteta".
Predsednik Jelić je nazvao čestitku britanske kraljice Elizabete II upućenu Bosni i Hercegovini povodom Dana državnosti "najgrubljim izrazom nepoštovanja organizacije, unutrašnje strukture, integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine".
U centru Bosanskog Petrovca sinoć su skinute državne zastave Bosne i Hercegovine, javila je agencija Onasa.
Danom državnosti obeležava na odluka doneta 1945. na Prvom zasedanju Zemaljskog antifašističkog veća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine u Mrkonjić Gradu da Bosna i Hercegovina bude jedna od šest ravnopravnih republika Jugoslavije.
U Mrkonjić gradu su predstavnici veterana II svetskog rata iz 30 gradova Bosne i Hercegovine obeležili 63. godišnjicu zasedanja ZAVNOBIH-a.
XS
SM
MD
LG