Dostupni linkovi

Dan državnosti dijela države


Dana 25. novembra 1943 godine, na zasjedanju ZAVNOBIH-a, prvi put u historiji BiH, sastali su se predstavnici svih njenih naroda i donijeli političku odluku, koja će odgovarati njihovim zajedničkim interesima.Tada je označena historijska prekretnica vraćanja BiH njenim narodima, koji samo ravnopravno mogu odlučivati o svojoj sudbini, kazao je član Predsjedništva BiH Željko Komšić. Prema njegovim riječima, još uvijek postoje pristalice fašističkih ideologija, koje tada, kao ni sada ne priznaju BiH:

"Kao i u Drugom svjetskom ratu, tako i danas, pristalice ovih ideologija BiH svojataju kao srpsku, hrvatsku ili bošnjačku. I danas postoje određene snage, koje su protiv BiH i koje pokušavaju da izjednače zasluge antifašista i patriota i pripadnika raznih zločinačkih izdajničkih formacija."

Komentarišući već tradicionalno odbijanje obilježavanja 25. novembra predstavnika Republike Srpske, Komšić je naveo stav trećeg člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića kako sam datum i Dan državnosti BiH nisu sporni, već nepostojanje jedinstvenog zakona o državnim praznicima. Komšić očekuje da će taj zakon biti usvojen u narednoj godini, nakon čega bi obilježavanju ovog značajnog datuma prisustvovala sva tri člana Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić kaže da se sistem u BiH mora mijenjati, "jer je prošlo 10 godina, a građani zaslužuju nešto drugo":

"Sve dok u BiH postoji etnička podjela, vezana s teritorijalnom podjelom, imaćemo istu situaciju, ali ubijeđen sam da će doći vrijeme kada će se poštovati jednakopravnost u cijeloj BiH."

Potpredsjednik Federacije BiH Šahbaz Džihanović ocjenjuje kako zasjedanje ZAVNOBiH-a i dokumenti tada doneseni predstavljaju temelje na kojima je vraćena državnost Bosne i Hercegovine, ali i temelje moderne BiH:

"Deklaracija tada usvojena, u kojoj je osigurana ravnopravnost sva tri naroda u BiH i njena formulacija po kojoj je BiH zajednica udruženih naroda, jeste formula za rješavanje ključnih problema BiH. Osiguravanje ravnopravnosti svih njenih naroda jedini je put izgradnje i budućnosti BiH."

Za Džihanovića negiranje odluka ZAVNOBiH-a znači neprihvatanje BiH kao zemlje ravnopravnih građana i neprihvatljiv odnos prema svakom bh. građaninu, jer ZAVNOBiH predstavlja trajne vrijednosti koje osiguravaju opstojnost naše države.

Gradonačelnik Sarajeva Semiha Borovac podsjeća kako se 25. novembar obilježava kao dan obnove bosanskohercegovačke državnosti. Godine 1945. upaljena je Vječna vatra koja gori kao vječni plamen sloboradske ideje ovog grada, naglasila je Borovac:

"Nakon 1948. godine odluke ZAVNOBiH-a označile su obnovu bh. državnosti i vraćanje ove zemlje samoj sebi. To nije došlo samo od sebe; rezultat je to angažmana brojnih boraca i davanja vlastitih života u antifašističkoj borbi. Zato treba odati počast svim borcima antifašistima, kao i svim žrtvama fašizma."

Borovac smatra da neprihvatanje i negiranje državnosti BiH nije adekvatan izraz volje njenih građana.

(Izvor: Onasa, Fena)
XS
SM
MD
LG