Dostupni linkovi

Iranska reprezentacija pod sankcijama


Jeffery DONOVAN

Svetska fudbalska federacija je suspendovala reprezentaciju Irana sa svih međunarodnih takmičenja. Portparol FIFA-e Peka Odriozola (Pekka) kaže da je razlog uplitanje vlasti Irana u čisto fudbalsku problematiku:

"FIFA je donela odluku nakon što je utvrđeno da Iranska fudbalska federacija ne poštuje naše principe koji se tiču nezavisnosti udruženja, nezavisnosti procesa donošenja odluka tela nadležnih za fudbal u svakoj zemlji i zbog načina na koji menja vođstva fudbalskih udruženja."

Ranije ove godine iranske vlasti su prisilile Mohameda Dadgana, izabranog predsednika Iranske fudbalske federacije, da odstupi zajedno sa svojim odborom. Odrizola kaže da su iranske vlasti odbile da opozovu do 15. novembra - roka koji mu je postavila FIFA odluku o Dadganovoj smeni.

U vezi sa tim FIFA je zauzela čvrst stav da za nju gospodin Dadgan i članovi odbora ostaju priznati i legitimni predsednik i vođstvo Iranske fudbalske federacije. Rok koji smo postavili je probijen.

Iranska reprezentacija je učestvovala na poslednjem Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, i sada igra kvalifikacije za Kup Azije. Prošle sedmice su pobedili Južnu Koreju rezultatom 2:0. FIFA im sada postavila Irancima još i listu redosleda ispunjavanja zahteva – tzv. mapu puta. Traži se i da Iran formira specijalni Odbor za normalizaciju zadužen za nadgledanje ispunjavanja koraka na "mapi puta". U Odbor bi članove delegirala i Svetska fudbalska federacija.
XS
SM
MD
LG