Dostupni linkovi

Poslanici zatrpani tonom dokumenata


Crnogorski poslanici su pošlog petka zatrpani sa ukupno tonu i po skupštinskih dokumenata, što je izazvalo nezadovoljstvo poslanika koji zahtijevaju da se ubuduće materijali za naredna zasjedanja parlamenta dostavljaju blagovremeno, uz rok koji je realno dovoljan za njihovo proučavanje. Formalne zahtjeve su uputili članovi skupštinskog Odbora za politički sistem Maja Kostić Mandić iz Pokreta za promjene i Emilo Labudović iz Narodne socijalističke stranke koji je izmjerio da ukupna težina uručenih dokumenata po glavi poslanika teži 18,5 kilograma. Jedan od poslanika koji se pridružuju zahtjevu je i Novica Stanić, potpredsjednik opozicione Srpske narodne stranke, koji takođe smatra da je rok od svega nekoliko dana koji dat poslanicima da prouče dokumente prekratak:

„Mislim da je vrijeme prekratko, a materijal preobiman, pogotovo što se radi o zakonima koji tretiraju problematiku za koju dobar dio poslanika nije kvalifikovan. Mislim da se za takve stvari mora ozbiljno pripremiti i konsultovati odgovarajuće stručnjake i savjetnike koji moraju postojati u strankama“.

Nezadovoljstvo je prisutno i među poslanicima vladajućih stranaka. Ljubica Džaković, Demokratska partija socijalista:

„Zaista je istina da smo u kratkom roku dobili ogroman materijal. To se mjeri na kilograme. Ne znam kako će ljudi koji moraju sve to čitati. Ja sam pokušala da to odvojim šta moram čitati, a šta ne. Čak i u tom slučaju, pokazalo se da za to treba puno vremena. Ne može se pročitati u roku tekuće sjednice do kraja kako valja“.

Sekretar crnogorskog parlamenta Milan Radović tvrdi da kratak rok za proučavanje nije rezultat neažurnosti skupštinskih službi:

„Petnaestog ovog mjeseca šefovi klubova poslanika su, naglašavam, prihvatili da se sjednica održi u ovako kratkom roku. Mi smo u Skupštini imali veoma veliki problem da sve te materijale dostavimo na vrijeme kao što smo i uradili, a zaista su poslanici imali malo vremena za razmatranje njihovih materijala, ali su to njihovi šefovi klubova prihvatili to vremensko ograničenje, odnosno taj vremenski tjesnac. Tako da, ako se poslanici imaju na koga da ljute, onda treba da se ljute na svoje šefove klubova poslanika zato što su prihvatili takav način rada“.

Poslanici prošlog saziva parlamenta su zadužili prenosive računare upravo radi omogućavanja dostavljanja skupštinskih dokumenata u elektronskoj formi, odnosno zbog uštede vremena i novca. Iako je iz Sekretarijata Skupštine prethodno rečeno da će bivši poslanici morati da vrate računare po svemu sudeći od toga za sada nema ništa. Sekretar crnogorskog parlamenta Milan Radović kaže da se potpuna dematerijalizacija dokumenata koji se dostavljaju poslanicima može očekivati tek dogodine:

„Treba da dobiju lap topove i drugi poslanici koji do sad nijesu imali, oni poslanici koji su novi u ovom sazivu, ali mi moramo da izvršimo prethodnu obuku poslanika na kompjuterski jezik i na obuku na kompjuterima. Nakon toga slijedi dostava materijala elektronskim putem. Međutim, to ne očekujemo do 1. aprila, a u međuvremenu ćemo im slati i u elektronskoj formi i u materijalima, a od tog vremena, ako budemo stigli sa obukom poslanika, svakako samo će ići elektronskim putem bez papira“.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG