Dostupni linkovi

Ko koči formiranje vlasti?


Poslanici Socijaldemokratske partije BiH jedini su danas došli na nastavak konstituirajuće sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta, iako je zasjedanje odloženo jer se predstavnici političkih partija nisu dogovorili o podjeli mjesta u Vijeću ministara BiH. Poslanik SDP-a Zlatko Lagumdžija kaže da je danas od 11 sati BiH praktično bez parlamenta:

„Ne može se formirati vlast oko toga ko će šta biti, nego se mora prvo definirati ko će šta da uradi.“

Većina predstavnika političkih partija koje trebaju, prema izbornim rezultatima, da formiraju zakonodavnu i izvršnu vlast jedinstveni su u ocjeni kako je zabrinjavajuće što parlament i državna vlada još nisu konstituisani, prebacujući krivicu jedni na druge. Tako u SDA navode da je proces zakočio SNSD ultimativno zahtijevajući određene pozicije u Vijeću ministara. Član Predsjedništva SDA Mirsad Ćeman:

„Izričit je zahtjev da SNSD ima predsjedavajućeg Vijeća ministara i dva ministarstva.“

Potpredsjednik SNSD-a Krstan Simić:

„Ovdje je nastao problem zbog neusaglašenosti stavova izvornog HDZ-a i HDZ-a 1990. s jedne strane, a s druge strane smo opet između koalicionih partnera Stranke za BiH i SDA:“

Predstavnici političkih partija sa hrvatskim predznakom negiraju da su oni krivi što vlast u BiH još uvijek nije konstituisana. Portparol HDZ-a BiH Mišo Relota:

„Ne budimo naivni, problemi postoje i kod drugih političkih stranaka - neću imenovati ih, neću ulaziti u njihove odnose - i to je samo pokušaj prebacivanja odgovornosti.“

Poslanik HDZ-a 1990. u državnom parlamentu Vinko Zorić:

„Predsjednik HDZ-a BiH je izjavio da neće ići s nama. Dakle, mi tu nismo ni opterećeni. Mi u stranci HDZ 1990. razmišljamo u sasvim drugom smjeru, jer nam je jasno ko s nama neće.“

Zbog odlaganja u konstituisanju državnog parlamenta reagovali su i State department i visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz - Schilling, izrazivši razočarenje zbog navedene situacije. Portparol OHR-a Sanela Tunović:

„Ovakva situacija bi mogla dovesti do kašnjenja u osnivanju državnih organa vlasti od nekoliko sedmica ili mjeseci, odlaganja koje BiH sebi ne može dozvoliti.“

Niko od naših sagovornika nije mogao reći kada će biti konstituisana izvršna i zakonodavna vlast u BiH. Podsjećamo da je rok, prema Ustavu BiH, za konstituisanje Zastupničkog i Doma naroda BiH 26. novembar ove godine.
  • 16x9 Image

    Dženana Karabegović

    Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG