Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Civilna misija Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) je objavila da će nakon rešenja statusa Kosova preneti svoja ovlašćenja na institucije Kosova jer planira da okonča rad u roku od 3-6 meseci nakon što status bude određen.
NATO je pak objavio da će ostati na Kosovu "zavisno od potrebe", ali da će šest meseci nakon rešenja statusa broj vojnika ostati isti.

SARAJEVO
Američki Stejt department (State Department) ponovo je u sredu pozvao na usvajanje paketa ustavnih promena u Bosni i Hercegovini koji je dogovoren između lidera šest političkih stranaka iz te zemlje, a srušen proletos u Zastupničkom domu Parlamenta BiH
zbog protivljenja Stranke za BiH (SBiH) i HDZ 1990.
U izjavi zamenika portparola Stejt departmenta Toma Kejsija (Tom Casey) navodi se da SAD očekuju od novoizabranih
političkih vođa u BiH da što pre uspostave vlast koja će nastaviti
rad na dovršenju već započetih reformi u odbrani kao i prestruktuiranja policije.
Uspostavljanje nove vlasti u BiH trenutno je blokirano jer nema saglasnosti hoće li hrvatske interese zastupati HDZ BiH ili HDZ 1990.
Predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić je izjavio da bi njegova partija želela za koalicionog partnera Hrvatsku demokratsku zajednicu Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), dok Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) preferira HDZ BiH 1990. Bože Ljubića.
Lideri šest stranaka koje pretenduju na uccesscce u izvršnoj vlasti u utorak su odlučili da saccekaju uspostavljanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH kako bi videli koji će od dva HDZ-a u imati više zastupnika.
Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) osudio je ovakvu odluku upozoravajući kako će to značiti da će zemlja biti bez nove vlade još sedmicama, a možda i mesecima.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG