Dostupni linkovi

Sabor odobrio pritvaranje Glavaša


Branimir Glavaš ostati će u pritvoru najdulje do godinu dana zbog težine kaznenog djela za koje ga se sumnjiči, odlučio je danas hrvatski Sabor većinom glasova. Preko stotinu zastupnika glasalo je tu odluku – svi zastupnici Socijaldemokrata, Narodnjaka i Istarskog demokratskog sabora, kao i većina HDZ-ovaca, a protiv su bili samo Pravaši i dvojica zastupnika Glavaševe stranke. Liberali i Seljaci su za vrijeme glasanja napustili dvoranu.

Slučaj „Glavaš“ punio je novinske stupce posljednjih tjedan dana. Prvo je Mandatno-imunitetno povjerenstvo Sabora, u kojem HDZ ima debelu većinu, donijelo takav prijedlog zaključaka. Potom je HDZ-ova većina u Saboru najavila da će te zaključke odbiti. Onda je sinoć HDZ najavio da će glasati za pritvor, i danas je to obavljeno. Međutim, mnogi se pitaju – čemu to vrdanje, i upozoravaju da je Sanader na taj način nanio štetu i svojoj stranci i vlastitom kredibilitetu. Nema nekog racionalnog objašnjenja za ova salto-mortala u stavu HDZ-a i Sanadera oko Glavaševe sudbine, kaže za naš radio zamjenik glavnog urednika zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ Davor Butković:

„To je jako teško objasniti i doista je nerazumljivo. Ne samo zbog međunarodnih reakcija, mislim da one ovdje nisu važne, već je ovdje pitanje elementarne vjerodostojnosti državne politike. Ako je državna politika nekoliko mjeseci pokušavala tu istragu provesti kako treba, sa adekvatnim konzekvencama, bilo da je riječ o Glavašu ili nekom trećem. Ako je netko optužen za šest ubojstava valjda treba biti u pritvoru. Zašto se sad odjedanput državna politika odlučila popustiti?“

Jedini razuman motiv za ovaj obrat kod HDZ-a bio bi strah od Glavaševog štrajka glađu, procjenjuje Butković, ali i tu nije sve jasno:

„Mislim da se to moglo sasvim drukčije izvesti. Onda je trebalo u Saboru pošteno reći – OK, mi imamo veliki problem, ne želimo da taj čovjek umre, hajmo ga iz humanitarnih razloga pustiti u kućni pritvor, ili tako nešto. Sve što je HDZ odigrao u zadnjih sedam dana u slučaju Glavaš, doista je jedan od najvećih pogrešaka te stranke otkad je došla na vlast.“

Sanader je svojim vrludanjem u slučaju „Glavaš“ posljednjih tjedan dana nanio sebi štetu čije razmjere još nisu do kraja vidljive, procjenjuje u izjavi za naš radio urednik u „Feral Tribune-u“ Ivica Đikić. Šteta je učinjena i kod „lijevih“ i kod „desnih“ hrvatskih birača, i kod međunarodne zajednice, tvrdi Đikić:

„Nije to prvi put naravno, ali ovdje se najočitije pokazao kao stini mešetar koji pokušava izvesti neku šibicarsku operaciju na domaćem terenu, misleći da to nitko živ neće vidjeti i da će tom šibicarskom operacijom, sa kratkotrajnim političkim učincima, polučiti neke dugoročne koristi. Isti je slučaj i sa Glavašem i sa primanjem generala i sa cijelim tim ponovnim nabildavanjem patriotske retorike Sanadera i HDZ-a. Mislim da je izgubio jako puno u ovih tjedan dana ovim potezom.“

Nasuprot takvoj ocjeni, Davor Butković – iako najoštrije kritizira Sanaderove poteze – kaže da je vrijeme na njegovoj strani:

„Kad bi parlamentarni izbori bili za mjesec dana, mogli bismo reći da je Sanader platio jako veliku cijenu, i to na nekoliko razina. Jedna je građanska publika, dakle onaj dio biračkog tijela koji načelno ne glasa za HDZ, ali koji je sklon Sanaderu i koji bi mogao glasati za HDZ zbog njegove proevropske politike, a koja je ovom cijelom komedijom oko slučaja ,Glavaš‘ naravno jako dovedena u pitanje i dovedena je u pitanje vjerodostojnost te stranke. A s druge strane bi mogao platiti cijenu na desnisci, koja je naravno užasno nesretna i frustrirana što je Glavaš završio u zatvoru. No, budući da su izbori za godinu dana, ako ne dođe do još nekih drastičnih događaja u slučaju Glavaš, mislim da će se sve ovo što se sada dešavalo zaboraviti na razini javnosti, dakle na razini birača, a mislim također da neće imati značajnog utjecaja na Sanaderov položaj unutar stranke, naprosto zato što je on prejak u stranci.“
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG