Dostupni linkovi

Počinje gradnja prvog državnog zatvora


Izgradnja državnog zatvora BiH koštaće 14,5 miliona eura, a postavljeni kamen temeljac označio je početak prve faze radova na uspostavljanju infrastrukture. Za početak radova iz državnog budžeta izdvojeno je 1,3 miliona konvertibilnih maraka.

Ovaj zatvor visoke sigurnosti obezbijediće smještaj za 350 lica, a predviđena je i izgradnja 17 ćelija za najopasnije počinioce krivičnih djela, kaže ministar pravde BiH Slobodan Kovač:

«U ovom zavodu bi bili smješteni kako zatvorenici upućeni od strane Suda BiH, tako i visokorizični osuđenici iz entitetskih zatvora. Navedeni objekat bi, za razliku od većine entitetskih objekata, u potpunosti ispunjavao evropske standarde, a ukupni troškovi izgradnje i opremanja zavoda su procijenjeni na oko 14,4 miliona eura.»

Trenutno u dva bh. entiteta postoji 14 zatvora, sa ukupno oko 2.600 kreveta, koji su svi popunjeni. Kovač naglašava da je stanje u BiH alarmantno zbog nedostatka zatvorskih i pritvorskih ustanova, te da krivično - pravni sistem jedne zemlje gotovo ne može funkcionisati bez efikasnog izvršenja krivičnih sankcija:

«Počinioci krivičnih djela nakon izricanja presude na slobodi čekaju da se oslobodi mjesto u nekoj od ustanova za izvršenje krivičnih sankcija. U samim ustanovama najopasniji počinioci krivičnih djela i recidivisti smješteni su zajedno sa počiniocima lakših krivičnih djela, čime je omogućen njihov negativan uticaj na ova lica. Ne postoje posebne ustanove niti programi sa specifičnim grupama, kao što su žene i maloljetnici.»

U okviru strategije zatvaranja Haškog tribunala, BiH je preuzela dodatne obaveze u procesuiranju i zatvaranju optuženih za ratni zločin, a siguran zatvor jedan je od preduslova za nastavak prebacivanja predmeta iz Haga domaćem pravosuđu.

Sve veći broj predmeta pred Tužilaštvom i Sudom BiH ukazuje na neophodnost proširenja zatvorskih kapaciteta, naglašavaju i u državnom tužilaštvu. Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić:

«Državno tužiteljstvo pozdravlja početak izgradnje zatvorskog kapaciteta na državnoj razini. Kada se ima u vidu sve veći broj predmeta koji se procesuiraju pred Tužiteljstvom i Sudom BiH, očigledno je da će se uskoro povećati i broj osoba pravomoćno osuđenih za kaznena djela ratnih zločina i dobro je da će postojati kapaciteti u kojima će te osobe moći služiti kazne kako bi i na neki način bili odvojeni od drugih osuđenika.»

Građani su mišljenja kako bi u BiH trebalo napraviti mnogo više zatvora od ovog jednog državnog:

«Zatvora? Uuu, trebalo bi jako puno. Koliko ima korupcije, toliko ima lobija, mafije... Ne možemo mi toliko napraviti zatvora koliko nam toga treba.»

«Zar nije već dovoljan zatvor sama Bosna?»

«Kamo sreće da je kakav kamen temeljac školi kakvoj, univrezitetu itd.»

«Možda bi nam onaj Goli otok trebao za ove političare koji su tu.»

«Treba, zato što ima i lopova, i kriminalaca, i svega.»

«Toga će trebati jako mnogo.»

Prva faza radova na infrastrukturi trebala bi biti završena do marta naredne godine, a ukoliko se putem domaćih i međunarodnih donatora obezbijede sva potrebna sredstva, BiH će državni zatvor dobiti do kraja 2008. godine.
XS
SM
MD
LG