Dostupni linkovi

Čović ostaje u pritvoru


Čovićeva odbrana ponudila je hipoteku na imovinu optuženog, procijenjenu na oko 400.000 konvertibilnih maraka, kao garanciju da optuženi neće pobjeći. Međutim, tužilac Peter Kornek naveo je kako odbrana nije navela i stan u Hrvatskoj, čija je vrijednost 250 hiljada maraka, a koji je u vlasništvu Čovićeve supruge. Tužilac Kornek se usprotivio puštanju Čovića iz pritvora, smatrajući da bi on mogao pobjeći u Hrvatsku, čiji je, također, državljanin.

Prema obrazloženju predsjedavajućeg Apelacionog vijeća Vlade Adamovića, taj stan je novi dokaz koji vijeće nema ovlaštenja da razmatra, pa će navode žalbe odbrane na pritvor i ocjenu novih dokaza morati da preispita prvostepeno vijeće. Adamović je također rekao da bi Vijeće danas vjerovatno donijelo konačnu odluku da se nije pojavio podatak o drugoj imovini.

Čovićev branilac Josip Muselimović:

„Sa zadovoljstvom mogu kazati da je Apelaciono vijeće uvažilo moju žalbu, ukinulo prvostepeno rješenje i vratilo na ponovni postupak i stoga slijedi nedvojbeni zaključak da je mjera pritvora, koja je izrečena po prvostepenom sudu, bila neutemeljena, neobrazložena i nezakonita. Ja sam uvjeren da će ovaj predmet biti riješen u najskorije vrijeme, i to pozitivno, a iskreno rečeno - očekivao sam da će i Apelaciono vijeće s današnjim danom ukinuti pritvor jer smo pružili validne dokaze i argumente i dokazali da mjera pritvora nije neophodna i da je ona u ovom času apsolutno nezakonita.“

Na pitanje zbog čega odbrana nije navela stan u Hrvatskoj, Muselimović je odgovorio:

„To je posebna imovima njegove supruge i njene obitelji. To nije imovina osobe protiv koje se vodi kazneni postupak.“

Muselimović je rekao kako će se odazvati pozivu prvostepenog suda, te da očekuje da će to biti u roku od 48 sati. Dragan Čović se u pritvoru nalazi od 17. novembra, kada je osuđen na pet godina zatvora za zloupotrebu položaja ministra finansija Federacije BiH 2000. godine.

Apsurd predstavlja činjenica da je Apelacionim vijećem u predmetu Čović danas predsjedavao sudija Vlado Adamović, protiv koga je prije tri mjeseca podnesena krivična prijava zbog bluda i koji se danas pred Opštinskim sudom u Sarajevu izjašnjava o krivici u navedenom postupku.
XS
SM
MD
LG