Dostupni linkovi

BEJRUT


Libanski ministar industrije Pjer Dzzemajel, osstar kriticcar Sirije, ubijen je danas u predgradju Bejruta.
Naoruzzani napadacci pucali su na vozilo u kojem se nalazio sa pratnjom, u trenutku dok je prolazio kroz hrisschansko naselje. Ministar je u tesskom stanju prebaccen u oblizznju bolnicu, gde je kasnije preminuo.
Dzzemajel (34) je bio cclan hrisschanske partije Falanga i sin bivsseg predsednika Amina Dzzemajela. Njego stric takodje je ubijen pre stupanja na funkciju ssefa drzzave 1982. godine. Protivio se uticaju Sirije u Libanu, koju mnogi Libanci smatraju odgovornom za ubistvo bivsseg premijera Rafika al-Haririja u februaru 2005. godine. Haririjev sin, lider antisirijske parlamentarne vecine Saad Hariri, optuzio je Siriju da stoji iza ubistva Dzemajela.
Ovaj atentat cce izazvati dodatne napetosti u Libanu, gde se vladajuchoj vechini koja zastupa antisirijsku politiku, osstro protivi prosirijska opozicija.
Radikalna islamska partija Hezbolah, koja se zalazze za vechi uticaj Sirije u Libanu, i njenji saveznici, zapretili su da che oboriti vladu Fuada Siniore, tvrdechi da je izgubila legitimitet od kako ju je nedavno napustilo 5 ssiitskih ministara, optuzzujuchi je za saveznisstvo sa SAD.
Vassington je okvalifikovao ovo ubistvo kao politiccki motivisano. Drzzavni podsekretar Nikolas Barns (Nicholas Burns)
"Ovo je veoma tuzzan dan za Liban. Recc je o teroristicckom ccinu u cilju zastrasivanja libanske vlade i zato je odgovornost svih zemalja da podrzzi kabinet premijera Siniore i suprostave se onim snagama koje bi zzelele da podele Liban ili ponovo vrate politicckom nasilju u ovoj zemlji", kazao je Barns.
Sirija je takodje osudila atentat na Dzemajela.
XS
SM
MD
LG