Dostupni linkovi

Jačanje veza Indije i Kine


Posle susreta sa indijskim premijerom Manmohanom Singom, Hu Đintao je rekao da su azijski susedi "prijatelji i da "ima dovoljno mesta za obe sile u usponu, Indiju i Kinu, da se razvijaju istovremeno."

Na trgovinskom planu, obe zemlje, cesto predstavljene kao dve rivalske ekonomske sile "na ravnoj nozi", potpisale su 13 sporazuma o povecanju uzajamnih investicija i turistickoj razmeni. Indijski premijer Sing:

"Parafirali smo projekte u nauci i tehnologiji. Biće unapređena i saradnja u razvoju nuklearne tehnologije za civilne potrebe."

Kineski predsednik Hu Đintao je istakao da su se dve zemlje obavezale da ce resiti pogranicne sporove koji su 1962. doveli do rata na Himalajima. Po rečima indijskog premijera Manmohana Singa specijalni izaslanici ove dve države već uveliko pripremaju predlog sporazuma:

“Saglasili smo se da bi što skoriji dogovor o granici unapredio naše zajedničke interese. Taj sporazum bi ojačao naše strateško partnerstvo."

Od kratkog rata u Himalajima 1962. godine, Indija i Kina još nisu potpisale zvaničan prekid vatre, ali je na njihovoj granici mirno zahvaljujući sporazumima o dobrosusedskim odnosima koji su parafirani 1993. i 1996. Nju Delhi tvrdi da je Peking zauzeo 38.000 kvadratnih kilometara indijske teritorije, dok Kina i dalje zahteva indijsku državu Arunahal Pradeš. Kina i Indija otvorile su početkom jula nekadašnji put preko Himalaja za trgovinsku razmenu, koji je bio zatvoren nakon konflikta 1962. godine.

Hu Đintao je u prvoj poseti jednog kineskog lidera Indiji u poslednjih 10 godina. Izbeglice sa Tibeta protestuju u nekoliko indijskih gradova protiv kineske okupacije ove oblasti.
XS
SM
MD
LG