Dostupni linkovi

BAGDAD


Iraccki sud, koji je osudio Sadama Huseina na smrt, napravio je toliko ozbiljnih propusta da je bilo potpuno onemogucheno fer sudjenje bivssem predsedniku Iraka, navela je organizacija Hjumen rajts vocc (Human Rights Watch - HRW).
U njenom izvestaju se navodi da je bilo mnogo proceduralnih propusta da se presuda mozze posmatrati samo kao neosnovana, dodajucci i da su iraccki drzzavni zvaniccnici svojim izjavama uticali na nezavisnost suda. Odluka o smrtnoj kazni za zloccine nad ssiitima tokom 80-tih godina prosslog veka, posle ovakvog sudjenje, neodbranjiva je, ocenjuje Hjumen rajts voc.
U izvesstaju grupe za zasstitu ljudskih prava navedeno je i da je
sudijama nedostajala struccnost za tako slozzeno sudjenje, a iraccka
vlada je pozvana da prepusti iskusnim medjunarodnim sudijama da
uccestvuju u buduchim procesima.
HRW navodi i da je sud, za 40 dana zasedanja, saslussao 70 svedoka, prikupio 1.000 stranica dokumenata, da nije uspevao na vreme da dostavi dokumentaciju advokatima odbrane, gubio je vazzne papire i nije imao pisani transkript sudjenja.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG